De Smaaktest: "Nutella blijft de favoriete hazelnootpasta van het panel, maar is wel de meest gesuikerde"

maandag 10 februari 2020 - 08:30
Hazelnootpasta smeren: een vast ochtendritueel voor veel Belgen
Hoe goed de concurrentie ook op het origineel probeert te lijken, de positie van Nutella als 'lekkerste hazelnootpasta' komt niet in gevaar. Maar sommige merken scoren wel beter op andere vlakken.

Top 5: 

  1. Nutella - 7,38 euro/kg
  2. Kwatta ‘Choc & nuts – 9,13 euro/kg 
  3. Galler ‘noisette’ (zonder palmolie) - 12,21 euro/kg
  4. Becel - 6,86 euro/kg
  5. Boerinneke bio (zonder palmolie) - 12,30 euro/kg

Bekend is bemind

  • De smaak van de doorsnee Vlaamse proever lijkt in ruim 8 jaar nog niet veel veranderd.
  • In 2011 verkoos het toenmalige panel Nutella al tot lekkerste hazelnootpasta. Deze keer prijkt het merk opnieuw bovenaan.
  • Geen toeval waarschijnlijk, want Nutella is volgens Annick Verween zowat 'de Coca-Cola van de chocopasta-sector'.
  • "Het merk is overal: op heel wat op ontbijttafels, maar ook in wafel- en pannenkoekenkramen of ijssalons."
  • "We kennen de smaak dus als onze broekzak, en dat speelt zeker mee in de smaaktest."

En suiker wint

  • "Van alle merken uit de test bevat Nutella de meeste suiker", weet Verween.
  • Per portie van 15 gram is Nutella goed voor 8,4 gram suiker. Dat is met andere woorden bijna anderhalf klontje per boterham.
  • "We beseffen het niet, maar aan de ontbijttafel hebben we vaak al de meeste van onze dagelijks aanbevolen suikers binnen."
  • Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
  • Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid.
  • Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.

Hazelnoot

  • "Galler is wel een buitenbeentje, met een lange ingrediëntenlijst" zegt Verween.
  • Het merk steekt er vooral bovenuit door z’n vetgehalte: 6 gram per gesmeerde boterham.
  • Dat komt omdat Galler de meeste hazelnoten bevat: 30%.
  • Bij de andere merken is dat maar 13%. Kwatta zegt 6% hazelnootstukjes te bevatten.
  • Ook Nutella bevat er 13 % van, maar is toch de grootste afnemer van hazelnoten ter wereld. Enkel en alleen omdat hun productie zo groot is.
  • "Het bedrijf zoekt gelukkig wel naar duurzame manieren om hazelnoten te kweken", weet Verween.

Hoe vettiger…

  • Boerinneke en Galler pakken op hun etiket uit met de claim ‘zonder palmolie’.
  • Galler gebruikt in de plaats shea-olie en kokosolie. Boerinneke doet het met koolzaadolie.
  • "Dat gebrek aan palmolie is op twee vlakken positief", weet Verween. "Enerzijds voor je lijf, want palmolie bevat veel ongezonde verzadigde vetzuren."
  • Daarnaast is de kweek van palmnoten ook heel belastend voor het milieu. Er verdwijnen wereldwijd bossen voor de aanleg van plantages.
  • Ferrero gebruikt naar eigen zeggen wel palmolie van duurzame productie. "Gelukkig hebben palmplantages ook een grote opbrengst per hectare, maar de teelt heeft hoedanook een milieu-effect."
  • De reden waarom palmolie dan toch zo populair blijft is volgens Verween duidelijk: "Het heeft geen geur, geen smaak, is smeerbaar op kamertemperatuur en blijft heel lang houdbaar."

Caloriebom

  • Denk je aan je lijn? Dan is Boerinneke volgens Annick alles bij elkaar genomen de minst slechte optie.
  • Het merk bevat 79 kcal per 100 g, wat natuurlijk nog altijd een stevig gehalte is.
  • Ze is zelf een fan van hazelnootpasta, maar haar advies is toch duidelijk "Voor je gezondheid eet je eigenlijk beter gewoon geen choco."
  • "Hazelnootpasta bevat zowel veel suiker als veel vet. Confituur bevat ook veel suiker, maar bijna geen vet."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!