de inspecteur
De Vlaamse Energieleverancier en andere kleine spelers op de energiemarkt. Wie zijn ze en hoe Vlaams zijn ze?
vr 5 mrt. - 7:00
Zon en wind uit Vlaanderen
De Vlaamse Energieleverancier levert enkel groene stroom, vertelt Stijn Lenaerts, één van de oprichters. “Wij leveren 100% wind- en zonne-energie, lokaal geproduceerd in Vlaanderen. Die komt bijvoorbeeld van de offshore windparken op de Noordzee of van zonnepanelen in Vlaanderen. Wij kopen alleen Vlaamse stroom aan, nooit elektriciteit uit het buitenland zoals pakweg IJsland of Noorwegen. We zijn ook beheerder van een zonnepanelenpark in Veurne.“
Hoe Vlaams is de Vlaamse Energieleverancier?
Het is een beetje het 'winkelhier-verhaal' volgens Stijn Lenaerts: “Wij dachten dat er plaats zou zijn voor een lokaal Vlaams initiatief dat stand kan houden tegen de grote buitenlandse energiemultinationals die in ons land actief zijn. Wijzelf zijn alleen hier in Vlaanderen actief, zelfs niet in Brussel of Wallonië. We zijn 100% Vlaams, dat zit ook gewoon in onze naam. We houden het graag simpel. Voor de duidelijkheid, we hebben geen link met de overheid.“
Kleine jonge speler op de markt
De Vlaamse Energieleverancier werd pas twee jaar geleden opgericht. Stijn Lenaerts: “We zijn een kleine Vlaamse startup met 17 personeelsleden. We hebben geen grote marketingafdeling of budgetten om reclame te maken. De mensen kennen ons omdat we de goedkoopste zijn in de V-test van de VREG of via de groepsaankopen waar we ook goed scoren.“
Waarom kan de Vlaamse Energieleverancier lage prijzen aanbieden?
"Net omdat we zo klein zijn en weinig reclame maken hebben we weinig kosten", zegt Stijn Lenaerts. “We beheren zelf de hele keten, van aankoop tot eindfacturatie. Andere energiebedrijven hebben vaak meer overheadkosten die doorwegen in hun tarieven.”
"Maar we doen ook ons uiterste best om de beste prijzen te krijgen", legt Lenaerts uit. “Alle energie wordt verhandeld op groothandelsmarkten of dagmarkten, waar de overschotten van wind- en zonne-energie worden aangeboden. Wij handelen rechtstreeks aan groothandelsprijzen op die markt.
De leverancier maakt gebruik van artificiële intelligentiemodellen die het mogelijk maken om op het juiste moment de juiste energie in te kopen. "Die modellen voorspellen hoeveel energie mensen de dag erop zullen gebruiken. Dat gebeurt op basis van het weer: zon of geen zon, wind of geen wind, warm of koud... Op basis van die weersverwachting kunnen we de afname en productie van groene stroom op elkaar afstemmen. Dat werkt heel efficiënt dankzij de artificiële intelligentie. Bij ons is het een energie-techverhaal, IT-gedreven, door slimme dingen te doen die goedkoper zijn dan de grote spelers.“
En al klinkt de onderliggende technologie ingewikkeld, toch is de filosofie van het bedrijf simpel: “We willen zonder toeters en bellen zo goedkoop mogelijke groene stroom leveren en het simpel houden. We zijn ingenieurs, we zijn rationeel en de rest hoeft voor ons niet. We willen het product aanbieden zoals het is. Wij verkopen stroom en gas, niets meer.”
Nog meer kleine Vlaamse energiebedrijven: onbekend maakt onbemind
De Vlaamse Energieleverancier, Watz, Ebem, Bolt, … "De kleine Vlaamse energiebedrijven blinken allemaal uit door hun eenvoud", zegt Kurt Hernot van de CREG.
“Ze zijn heel klein, hebben heel weinig personeel en zetten heel hard in op groene, hernieuwbare energie. Ze zijn heel basic en bieden maar een 3 à 4-tal producten aan. In sommige gevallen zijn ze 100% Vlaams en ze zijn heel knap bezig op het vlak van energietransitie."
Maar ze zitten voorlopig met heel kleine marktaandelen. "Dat is een jammerlijke zaak. Ze hebben vaak ook geen grote budgetten om commerciële prijsvergelijkingswebsites een commissie te betalen. Omdat dat voor die websites niet interessant is, vind je hen bij een vergelijking soms gewoon niet in de resultaten terug. Maar goeie prijsvergelijkers zoals de V-test zetten ook die kleine Vlaamse leveranciers in de lijst."
Coöperatieven
Verder wijst Hernot ook nog op de coöperatieve energieleveranciers zoals Wase Wind, Ecopower of Aspiravi. "Die zijn niet op de markt actief om de beste deal voor te stellen. Om klant te kunnen zijn bij die coöperatieven moet je eerst een aandeel kopen. Ze mikken vooral op de zeer bewuste, ecologische consument. Maar je weet wel zeker dat de energie die je bij hen koopt 100% groen is."
Bolt is omzeggens een kruising tussen een coöperatieve en een gewone leverancier. "Bij hen kun je hernieuwbare energie uit je eigen buurt kopen. Je weet zelfs precies waar je stroom vandaan komt, bijvoorbeeld van de zonnepanelen op het dak van de boer om de hoek."
Betrouwbaar?
Je hoeft je volgens Kurt Hernot geen zorgen te maken dat er op een dag plots niks meer uit de gasleiding komt, of dat de stroom plots op zal zijn.
"Al die kleine energieleveranciers leveren ook elektriciteit en gas van identieke kwaliteit als de grote spelers op de markt, met weinig verborgen voorwaarden. Ze hebben minder kosten doordat ze minder personeel hebben. Heel wat voordelen dus, maar onbekend maakt helaas onbemind."