de inspecteur
De zoutste smaaktest ooit: ansjovis!
smaaktest
wo 24 mei - 9:33
Geen mens die het in z’n hoofd haalt om 5 ansjovisjes puur te eten. Het smaakpanel deed het wel en ontdekte zo de lekkerste.
Top 5
Het panel proefde 5 merken 'gestrekte ansjovisfilets in olijfolie'. 4 ervan uit blik en 1 uit een glazen potje.
- Imperial – 32,20 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 21,60 euro/kg
- Nixe (Lidl – de enige in glas) – 16,13 euro/kg
- John West (Albert Heijn) – 32,80 euro/kg
- Delhaize – 23,80euro/kg
De grootste familie… van de zee
Geloof het of niet, maar van de ansjovis zijn maar liefst 139 verschillende soorten bekend.
- Ze lijken een beetje op sardienen en andere haringachtigen, maar vormen toch de aparte familie van de Engraulidae.
- Boni en Delhaize gebruiken dezelfde soort: de Engraulis Ringens of Peruaanse ansjovis.
- In het blikje van Imperial zit de Europese ansjovis: Engraulis Encrasicolus.
- Nixe (Lidl) en John West (Albert Heijn) zetten er geen specifieke soortnaam op, maar dat hoeft ook niet van de wet.
- Voor je ecologische voetafdruk is de Europese ansjovis de beste keuze: hij legt minder kilometers af tot op je bord en is vooral minder bedreigd dan de (overbeviste) Peruaanse ansjovis.
- Als je het helemaal goed wil doen koop je MSC-ansjovis, maar geen enkel merk uit de test draagt dat label.
Zout, Zouter, Ansjovis
- Op zich bevat een ansjovis eigenlijk helemaal niet zo veel zout: ongeveer 0,2%.
- Dat verandert drastisch tijdens de behandeling van die filets: ze liggen soms eerst een maand lang in zeezout voor ze de verpakking in gaan.
- In één zo’n blikje of glazen potje zit er om en bij de 15% toegevoegd zout. Laat ons eerlijk zijn, dat is eigenlijk hallucinant veel.
En nog wat olie erbij
- Pure ansjovis bevat maar 102 kcal per 100 gram. Verpakt in olijfolie valt het meteen een pak hoger uit.
- De visjes van Delhaize bevatten de minste calorieën: 177 kcal per 100 g.
- Winnaar Imperial zit er iets boven met 180 kcal.
- De visjes van Lidl zijn de meest calorierijke: 232 kcal per 100 g, en dat komt dus vooral door de toegevoegde olijfolie.
- Toch is ansjovis niet per se ongezond. Als je hem met mate eet heeft hij zeker ook een voordeel: het is een halfvette vis, dus rijk aan omega 3-vetzuren.
Glas of blik, that's the question
- Net die Omega 3-vetzuren zorgen er voor dat ansjovis niet zo lang houdbaar is.
- Laat je blikje of potje dus geen jaren in de kast staan, anders krijgt de inhoud een ranzige smaak en geur door de afbraak van die onverzadigde vetzuren.
- In theorie scoort een blikje op dat vlak beter dan een glazen potje: onverzadigde vetzuren (zoals omega 3) zijn niet al te best bestand tegen zuurstof, maar verdragen ook niet goed licht.