Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Dit doet de hitte met jouw zonnepanelen, smartphone en elektrische auto

wo 16 jun. - 9:59

Onze zomers worden warmer en warmer, maar zijn onze elektrische toestellen daar wel op voorbereid? Blijven zonnepanelen veilig werken bij hitte? En hoe reageren batterijen op tropische temperaturen? Wetenschapsjournalist Koen Wauters stelt gerust én waarschuwt bij De Inspecteur op Radio 2.
Zonnepanelen
© Canva

Zonnepanelen in veiligheidsmodus

De ideale omgevingstemperatuur voor zonnepanelen is maximaal 25 graden. Bij hogere temperaturen zullen ze minder elektriciteit produceren. “Maar dat valt op zich nog mee”, zegt Koen Wauters. “Per graad warmer daalt het vermogen met 0,4 procent. Bij 30 graden zullen ze dus twee procent minder opbrengen dan bij 25 graden.”

De Inspecteur krijgt geregeld klachten van zonnepaneeleigenaars bij wie de PV-installatie op hete dagen helemaal niks meer produceert. “Soms gaan installaties inderdaad in veiligheidsmodus”, zegt Wauters. “In sommige wijken en straten zijn er de voorbije jaren veel zonnepanelen bijgekomen. Wanneer die allemaal tegelijk heel veel stroom produceren, ontstaat er overspanning op het net”.

De omvormer zal zichzelf dan uitschakelen. “Dat is het toestel dat de gelijkstroom van de panelen omzet in wisselstroom voor het net”, zegt Wauters. “Het gevolg is dat je panelen op dat moment dus tijdelijk niets opbrengen.” Netbeheerder Fluvius kent het probleem en is op dit moment het net aan het verstevigen in sommige probleemzones.
 

Als er veel zonnepanelen liggen in je straat, bestaat de kans dat het net overbelast wordt en dat je zonnepanelen tijdelijk in veiligheidsmodus gaan

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Brandgevaar

Bestaat het risico dan niet dat je zonnepanelen in brand schieten tijdens een hittegolf? “De kans dat dat gebeurt is heel klein”, weet Koen Wauters. “Als er al brand ontstaat, zal het in alle geval niet door oververhitting gebeuren. De oorzaak zal eerder kortsluiting zijn, of een blikseminslag tijdens een onweer. Dat laatste is iets waarschijnlijker, omdat je een metalen constructie op je dak hebt liggen. Maar er wordt uiteraard wel een bliksemafleider voorzien.”

De omvormer kan wel opwarmen, maar die heeft volgens Koen een ingebouwde veiligheid. “Er zit er een sensor ingebouwd. Als het te warm wordt - meer dan 50 graden - schakelt het apparaat zichzelf uit. 

Toestellen op batterijen

Als je je smartphone ooit in de zon hebt laten liggen, heb je misschien gemerkt dat hij zichzelf uitzet wanneer de temperatuur te hoog oploopt. Dat geldt volgens Koen voor zowat alle toestellen waar een batterij in zit, want het heeft net met de batterij zelf te maken.

“Batterijen hebben een battery management system, een ingebouwd systeem dat de werking ervan bewaakt. Er zit een zogenaamde thermokoppel in. Dat is een elektronische component, bestaande uit twee verschillende metalen die aan elkaar gelast zijn. De component meet de weerstand of het spanningsniveau. Wanneer de waarde onder invloed van de temperatuur te veel verandert, grijpt de component in en schakelt hij de batterij uit.”

Het battery management systeem zorgt er op die manier voor dat je telefoon uitvalt bij te grote hitte, maar dat geldt evengoed voor een elektrische fiets of elektrische auto.

In veel batterijen zit een ingebouwd veiligheidssysteem dat de batterij uitzet wanneer ze te warm wordt

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Best niet in de zon

Dat batterijen minder goed werken bij vriestemperaturen, is intussen wel bekend (zie de link onderaan dit artikel). De capaciteit van de batterij zal zich dan weer herstellen wanneer de temperatuur terug oploopt. Bij hitte is dat niet zo, zegt Koen Wauters: “Batterijen gaan niet beter werken bij warmer weer, ook niet slechter. Maar als de airco van je elektrische wagen aanzet bij warm weer, gaat die wel meer verbruiken uiteraard.”

Pas wel op dat je batterij niet oververhit. “Want dan kan ze echt beschadigd raken”, zegt Wauters. “Dat is een onomkeerbaar chemisch proces dat je echt wel wil vermijden. Bovendien kan er ook brandgevaar optreden. Stel bijvoorbeeld dat je je telefoon oplaadt op een heel warme plek, en er valt per ongeluk een deken of handdoek over… Best mee uitkijken dus.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet