Dog Rocks: Weg met urinevlekken van je hond in de tuin! Of toch niet?

donderdag 1 juli 2021 - 08:51
Dog Rocks
Dog Rocks
Een van onze luisteraars kocht in een impulsieve bui het product Dog Rocks. Je legt de stenen in het drinkbakje van je hond en dan zou je huisdier geen gele plekken meer achterlaten in je gazon. Nu vroeg hij zich toch af of die stenen écht werken, en of ze misschien schadelijk zouden kunnen zijn voor zijn vrolijke viervoeter.

Wetenschappelijk onderzoek?

Informatie verkrijgen over de Dog Rocks is niet zo simpel. Op de website prijzen ze hun product aan als wetenschappelijk onderzocht, maar wanneer je die onderzoeken gaat opzoeken zijn ze nergens terug te vinden.

Bij vraag aan de klantenservice krijg je een beknopte mail met daarin één tabelletje, hét bewijs dat er wel degelijk een studie heeft plaatsgevonden. Volgens de Universiteit van Gent is dat tabelletje allesbehalve een bewijs, want er ontbreken te veel gegevens.

Risico’s

Ook professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven maakt zicht zorgen bij het gebrek aan wetenschappelijke bewijzen.

“Het is niet bewezen dat de stenen gevaarlijk zijn, maar als de stikstof uit de voeding en het water van de hond haalt vrees ik wel dat bepaalde belangrijke voedingsbestanddelen uit het dieet van de hond gaan ontberen. Ik denk dan aan stikstofhoudende bestanddelen als aminozuren en eiwitten.”

Werkt het?

“De stenen kunnen stikstofhoudende stoffen wegnemen door middel van ionenuitwisseling, dat klopt. Het is ook onder andere de stikstof in de urine die ervoor gaat zorgen dat het gras verbrandt. Maar die stikstof op voorhand in het drinkwater wegnemen biedt geen garantie dat de urine stikstofvrij gaat zijn,” verklaart professor Tytgat.

Het is dus niet omdat je de stikstof uit het drinkwater van je hond haalt dat dat effect gaat hebben op je tuin. Er zitten ook veel stikstofhoudende bestanddelen in de voeding van je hond, waardoor de hoeveelheid in het water verwaarloosbaar is.

Wil je toch van die plekken af? Bespreek dan met de dierenarts of een alternatief dieet voor je hond kan helpen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!