de inspecteur
Een aannemer kiezen: ga niet over één nacht ijs!
vr 22 feb. - 7:25
Tot en met 3 maart is het weer tijd voor Batibouw, de jaarlijkse hoogmis voor iedereen die iets te maken heeft met bouwen en verbouwen in ons land. En dat zijn er heel wat. Denk maar aan de beroemde baksteen in onze magen... Maar bouwen en verbouwen loopt niet altijd van een leien dakje.
We kennen allemaal de verhalen van mensen die tijdens de werken problemen hebben gehad met de aannemer. In sommige gevallen werd het zelfs erger en liet de aannemer zich na een tijd failliet verklaren.
Wat kan je in zo'n geval doen? Jammer genoeg, heel weinig als consument. Voorkomen is daarom zeker hier veel beter dan genezen.
Neem dus een aantal voorzorgsmaatregelen voordat je het contract tekent met die ene aannemer.
Hieronder een aantal tips:
- Kies niet systematisch voor de goedkoopste aannemer.
- Vermijd een aannemer die voorstelt om een deel van het budget in het zwart te betalen, je weet dan op voorhand dat je je aan problemen kan verwachten.
- Kijk na of de aannemer erkend is, de confederatie van de bouw kan je die inlichtingen geven.
- Ook de financiële gezondheid van een aannemer kan veel verklappen. Bij de rechtbank van koophandel kan je navragen of de aannemer financiële problemen heeft. Ook bij de RSZ kan je nagaan of de aannemer schulden heeft bij de fiscus of de RSZ.
- Als particulier kan je ook op infowebsites een uitgebreid financieel rapport aanvragen tegen betaling (gemiddeld €75).
- Onderhandel altijd over voorschotten, dus betaal geen 40% voorschot maar ga eerder voor 10%. Als de aannemer toch meer wil, kies dan voor een andere.
- Neem vooral de tijd om te beslissen met welke aannemer je in zee gaat. Haast en spoed zijn bij verbouwingen nooit goed!!!
Maar wat als het toch te laat is?
- De kans dat je nog een deel van je geld terugvordert is zeer klein.
- Het is belangrijk dat je een aangifte van schuldvordering invult. Hierbij geef je aan hoeveel voorschotten je al betaalde en wat de inhoud van de verbouwingen was. Die gegevens moet je aan de curator bezorgen.
- Als de aannemer na faillissement een nieuwe onderneming start, geef dat dan zeker aan! Dien klacht in tegen de vennootschap maar ook tegen de persoon zelf, zo vergroot je de kans om een deel van je geld terug te krijgen.