Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een huis met een reclamepaneel kopen?

di 18 mrt. - 7:15

Opgelet, want je mag met dit reclamepaneel niet zomaar doen wat je wilt!

Er staat er ongetwijfeld ook een in jouw stad of gemeente: een gewoon huis met een reclamepaneel tegen de gevel. Een gemakkelijke manier om wat bij te verdienen.

Maar als je niet oppast kan zo’n reclamepaneel je duur komen te staan.

Contractbreuk

Anne kocht een huis met een reclamepaneel aan de gevel. Zij en haar man namen het contract van het reclamepaneel samen over met de akte van de woning. Ze kreeg van het bedrijf dat de gevel huurde elke 3 maanden 175 euro.

Toen Anne en haar man het huis vorig jaar afbraken om een nieuwe woning te bouwen, hebben ze niet meer stilgestaan bij het contract van het reclamepaneel. Ze kregen dan ook al snel een brief van het bedrijf dat hun gevel huurt met de vraag om meer dan 5.000 euro boete te betalen.

Bewijs van ‘werkelijke schade’

Het is volgens professor Contractrecht Maarten Dambre niet onlogisch dat Anne een schadevergoeding moet betalen. Want Anne heeft contractbreuk gepleegd: zij heeft er door het afbreken van haar huis voor gezorgd dat het reclamepaneel niet langer kan renderen. Terwijl het contract nog tot 2016 loopt.

Alleen mag de grootte van de schadevergoeding niet zomaar bepaald worden. De huurder die in een dergelijk geval een schadevergoeding vraagt, moet bewijzen wat de omvang is van zijn schade. In dit geval kan de huurder met facturen uit het verleden proberen aan te tonen hoeveel inkomsten hij misloopt door een vroegtijdige opzegging van het contract.

Forfaitaire schadevergoeding

Het was anders geweest als er in het contract een forfaitaire schadevergoeding had gestaan. Dan had Anne sowieso dat ene bedrag moeten betalen. Maar als er in een contract niets te vinden is over zo’n forfait, moet de huurder zelf de ‘werkelijke schade’ bewijzen.

Anne mag dus nu van het bedrijf in kwestie bewijsstukken verwachten om die aan te tonen. Want een schadevergoeding van meer dan 5.000 euro vindt ook professor Dambre aan de hoge kant. Des te meer omdat Anne maar 175 euro kreeg van het bedrijf per 3 maanden, of zo’n 500 euro per jaar.

Niet akkoord

Als Anne de bewijsstukken van de huurder krijgt, heeft ze 2 keuzes. Ofwel betaalt ze het bedrag dat het bedrijf van het reclamepaneel eist. Ofwel weigert ze de schadevergoeding te betalen. In dat geval is de kans groot dat de huurder de zaak voor de vrederechter brengt.

Meerwaarde?

Als jij een huis wilt kopen waar een reclamepaneel aan hangt, weet dan waar je aan begint. Het kan voor een makelaar misschien een argument zijn om je meer te laten betalen - want je krijgt er een vergoeding voor.

Maar dat is onterecht: want het is een stuk van jouw eigendom dat je moét verhuren. Dus dat is eigenlijk meer een handicap dan een meerwaarde.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet