Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een huurauto voor 5 euro: een knalaanbod met bijzonder scherpe randjes

di 20 aug. - 3:20

Als je buiten het toeristisch seizoen een auto huurt, dan kom je belachelijk goedkope aanbiedingen tegen.

5,22 euro voor 6 dagen

Dat is het aanbod dat Dirk krijgt als hij een huurauto zoekt op een Spaanse vergelijkingswebsite. Hij is er zeker van dat het een grap is maar tot zijn grote verbazing slaagt hij erin om de auto effectief te boeken. 

Omdat hij vreest dat de verkopers hem na de huur onzichtbare schrammen en deuken gaan aanrekenen, neemt hij online een verzekering voor 46 euro. Hij krijgt een voucher in z'n mailbox zodat hij de auto kan afhalen. In de contractvoorwaarden staat dat hij een kleine som moet bijbetalen voor afhaling op de luchthaven en dat er ook een waarborg is voor brandstof. 

Zo'n knalaanbod is fantastisch. Maar welke adder zit er onder het gras?

— Dirk, verbaasde toerist

Bereid je voor op gehaaide verkopers

Volgens Frank Van Gool van Renta, de Belgische federatie van voertuigen verhuurders, moet Dirk zich geen zorgen maken zolang hij zich strikt aan de voorwaarden houdt die bij de online reservatie zijn afgesloten. "Ik heb het contract bekeken en dat ziet er al bij al dik oké uit." 

Het feit dat die auto zo belachelijk goedkoop is, betekent niet dat het aanbod vals is. "In het hoogseizoen valt er veel geld te verdienen met een grote vloot. Maar in het laagseizoen staan die auto's in de weg. Om het met een boutade te zeggen: het is goedkoper om ze op de weg te laten rondrijden, dan ze ergens ver weg op een verlaten parkeerterrein te stockeren." 

Deze tactiek is uiteraard verlieslatend en dus is de kans groot dat de verhuurder Dirk bij zijn vertrek allerlei extra's wil aansmeren. Denk bijvoorbeeld aan een extra verzekering. Of aan een gps die hij niet nodig heeft. Of een bijdrage om een tweede chauffeur met de auto te laten rijden. 

Het is niet omdat de verkoper probeert om je extra uitgaven te laten doen, dat je daarop moet ingaan.

— Frank Van Gool, algemeen directeur Renta

Onderteken niks dat je niet hebt gevraagd of niet begrijpt

Dat is de belangrijkste aanbeveling die Frank Van Gool kan geven. En dat is ook de raad die het ECC, het Europees Centrum voor de Consument, standaard geeft. 

Want het is niet omdat je tijdens de reservatie geen bijkomende verzekering neemt dat de verhuurders je er geen zullen aansmeren. Dat is een veelvoorkomend probleem waar het ECC geregeld klachten over krijgt. "Verwar de voucher die je na een online reservatie krijgt niet met het contract dat je ter plaatse moet ondertekenen. Eenmaal je ter plaatse het finale contract ondertekent, vervalt de voucher en geldt die nieuwe overeenkomst." 

De verhuurder kan je ook een contract onder je neus schuiven in een taal die je niet begrijpt. Vraag in dat geval altijd of je een contract kan krijgen in een taal die je wél begrijpt. Engels of Frans bijvoorbeeld. Als dat niet lukt, kan je altijd contact opnemen met de website die je gebruikt hebt voor je online reservatie. 

Consumenten denken vaak dat de online reservatie de definitieve overeenkomst is. Maar dat klopt helemaal niet! De overeenkomst die je ter plaatse tekent, is bindend.

— Leen Desmedt, ECC

Dirk trapt in de val

Ondanks de goeie raad die Dirk van kenners krijgt, wordt hij aan de balie in Spanje toch om de tuin geleid.

De verhuurders vertellen hem dat de waarborg voor brandstof 200 euro bedraagt. In werkelijkheid is dat slechts 81 euro. De overige kosten zijn voor een smart Return van 15 euro en een Cobertura Super, een bijkomende verzekering, voor 105 euro. Dat staat ook zo vermeld op het Spaanse huurcontract maar dat heeft Dirk niet goed gelezen.

"Het was misschien naïef van mij om die verhuurders op hun woord te geloven. Maar je staat daar aan die drukke balie en je wil gewoon zo snel mogelijk de auto hebben om aan je vakantie te beginnen. Dus ja, ik geeft toe dat ik dat contract niet goed heb gelezen."

Overige tips

Frankt Van Gool van Renta zet de belangrijkste tips voor autoverhuur op een rij: 

  • Er kan een beperkt aantal kilometers inbegrepen zijn. De extra kilometers worden dan per stuk aangerekend. Dat tikt fors aan.
  • Je moet de auto voltanken tot hetzelfde niveau als bij de ophaling. En je moet vaak een ticket voorleggen als bewijs dat je bent gaan tanken. 
  • Doe je dat niet dan betaal je véél geld voor een refueling. Verhuurders vragen gemakkelijk meer dan 100 euro voor zo'n tankbeurt.
  • Je moet de wagen dikwijls ophalen binnen bepaalde uren. Check dus aandachtig je vluchturen of dat haalbaar is.
  • Als je geen GPS of geen dieselwagen nodig hebt, laat je dat dan niet aansmeren op het contract.
  • Let erop dat je niet tekent voor iets wat je niet gevraagd hebt. Ze mogen een andere auto of extra's geven maar je hoeft er niet voor te betalen als je het niet gevraagd hebt.
  • Als je jonger bent dan 24 jaar of minder dan 4 jaar een rijbewijs hebt, is er een toeslag per dag. Dat is niet abnormaal wegens statistisch hoger risico op ongevallen.
  • Er is een toeslag als je met meer dan 1 bestuurder wil rijden. Ook dit is heel gebruikelijk. Als je kan, houd het dan bij één bestuurder. 

Voor de rest blijven de algemene aandachtspunten bij autohuur van kracht:

  • check het voertuig uitgebreid bij vertrek.
  • Laat alle schade noteren, ook de kleinere schades.
  • Let erop dat alle documenten bij het voertuig zitten.
  • Check de tankinhoud en de kilometerstand.
  • Neem foto’s, ook bij terugkomst. Zo vermijd je discussie achteraf.

De ECC travel app 

Als je de taal van een verhuurder of van een verhuurcontract niet begrijpt, dan kan de ECC travel app van pas komen. 

De app is gratis. Zo kan je makkelijk tijdens je reis opzoeken wat je rechten zijn. Je kan je ook altijd en overal verstaanbaar maken. Je moet je probleem gewoon in het Nederlands invoeren in de app, die zoekt dan zelf op welke rechten je hebt en vertaalt die info naar de juiste landstaal. Eens de app gedownload is, werkt die ook als je offline bent. Handig als je op een plaats staat met geen of een zwakke internetverbinding. 

Je kan de app hier downloaden.

Wil je nog meer tips om zonder zorgen een auto te huren? Lees dan ook zeker het onderstaande artikel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet