Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een testament: zowel voor jong als oud

ma 10 sep. - 6:31

Gouden tip van Notaris Maarten De Clercq: "Aan een testament begin je beter vroeg dan laat". Want als je jong bent, is nadenken over je nalatenschap geen overbodige luxe.

Heel wat mensen denken dat een testament opstellen iets is voor oudere of zieke mensen. Maar niets is minder waar. Soms is het voor jongere mensen zelfs nuttiger om  het nu al op te stellen. Je kan het beste beginnen met je tijdig te informeren, dat kan op twee manieren:

  • Bij een notaris kan je een kennismakingsgesprek voeren, dit is meestal gratis. Neem op voorhand alle informatie mee over je gezinstoestand en vermogen, zo kan de notaris je op maat gemaakte antwoorden bezorgen.
  • Je kan je ook informeren via internet, maar dan moet je wel opletten. Op websites vind je vanalles: dingen die waar zijn en dingen die genuanceerd moeten worden. Kijk zeker goed of je op een Belgische website surft, in Nederland gelden andere wetten dan bij ons.

Je kan maar op twee momenten aan een testament denken: op tijd of te laat

— Maarten De Clercq, notaris

Situaties uit het leven gegrepen

Een testament opstellen is in bijna alle situatie nuttig, zegt notaris Maarten De Clercq.

  • Stel: Je bent een alleenstaande zonder kinderen en bezit een eigen appartement. Je hebt een broer of een zus.

"Het klinkt verwarrend maar als je je broer/zus echt graag ziet, dan onterf je ze beter. Neem nu dat je overlijdt, dan zal jouw broer/zus 50% erven en je ouders de andere 50%. Het grote verschil is dat de broer/zus al snel 30% successierechten zal moeten betalen op de waarde van het appartement. Bij de ouders is dat 3% of 9%, in het slechtste geval 27% maar dan moet er al veel geërfd worden. De ouders kunnen het appartement achteraf schenken aan de broer/zus, die is op dat moment enig kind".

  • Stel: Je bent een getrouwd koppel en jullie verwachten een kindje.

"Hoewel je dat als ouder alles behalve prettig vindt, is het niet slecht om eens na te denken wat er zou gebeuren als beide ouders overlijden. Je kan bijvoorbeeld in een testament schrijven: 'In dat geval wil ik dat mijn kind opgevoed wordt door grootouder x of y'. Een testament gaat dus over meer dan geld alleen.'

  • Stel: Je hebt net een huis of appartement gekocht met je partner. Je bent feitelijk samenwonend, niet wettelijk.

"Wanneer je feitelijk samenwoont, heb je geen erfrechten van elkaar. Je kan het een beetje vergelijken met studenten die samenhokken op kot. Als één van de studenten sterft, hebben de anderen ook geen recht op een erfenis. In dit geval kan je met een testament jouw partner tot erfgenaam maken. Voor wettelijk samenwonenden is het trouwens ook nuttig om het op te stellen. Je hebt wel enkele erfrechten als wettelijk samenwonende, maar zeker niet allemaal".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet