Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een waarborgverzekering voor je smartphone: een must?

di 12 feb. - 7:25

Je hebt een wettelijke garantie van 2 jaar als consument wanneer je een consumptiegoed koopt. Een waarborgverzekering komt daar bovenop. Je sluit een overeenkomst met een verzekeringsonderneming en di
smartphone

Een waarborgverzekering...

Je hebt een wettelijke garantie van twee jaar als consument wanneer je een consumptiegoed koopt. Een waarborgverzekering komt daar bovenop. Je sluit een overeenkomst met een verzekeringsonderneming en die dekt bepaalde risico's die niet gedekt zijn door de wettelijke waarborg, bijvoorbeeld diefstal, valschade of misbruik door criminele oproepen.



...is niet hetzelfde als de wettelijke garantie

Bij een defect van het toestel dat je niet langer dan twee jaar geleden kocht, heb je recht op een gratis herstelling of vervanging. Je mag in principe kiezen tussen die twee. Maar je vraag moet wel redelijk zijn: de verkoper zal je geen nieuwe smartphone geven als er maar één knopje loszit... Als zowel herstellen als vervangen niet kan, dan mag je je geld terugvragen, min de restwaarde van het toestel.


En de eerste zes maanden van de wettelijke garantie...

Er is wel een groot verschil tussen de eerste 6 maanden van de wettelijke garantie en de periode daarna..Tijdens de eerste 6 maanden geniet de consument automatisch van de waarborg. Hij moet niks bewijzen. Het defect bestond
reeds bij de aankoop van het product.


... zijn niet hetzelfde als de periode nadien

Als er een defect optreedt na de eerste zes maanden kan de verkoper eventueel aan de consument vragen om te bewijzen dat het defect te wijten is aan een fabricagefout. Zo'n bewijs is bijzonder moeilijk te leveren als je niets van elektronische en elektrische toestellen kent.


Een waarborgverzekering is duur...

Je betaalt vanaf de eerste dag van de verzekering een volledige premie, terwijl je in feite gedurende de eerste twee jaar - en in het bijzonder tijdens de eerste zes maanden - recht hebt op een gratis wettelijke waarborg. Je betaalt in de eerste periode dus eigenlijk een extra hoge premie voor de bescherming tegen diefstal, valschade, misbruik...


... maar kan wel handig zijn

De waarborgverzekering kan ook defecten dekken na de eerste zes maanden van de wettelijke garantie, als de verkoper moeilijk doet en een bewijs vraagt. En als je natuurlijk een onhandig type bent dat vaak iets laat vallen, of soms in ongure buurten vertoeft, kan zo'n verzekering je een extra veilig gevoel geven.


Waar moet ik op letten als ik zo'n verzekering wil afsluiten?

  • in sommige winkels moet je een verzekering nemen vóór je de winkel met je nieuwe toestel verlaat. Bij andere verzekeringen heb je tot veertien dagen bedenktijd.
  • een verkoper kan jou nooit dwingen zo’n verzekering af te sluiten. Er is een verbod op het gezamenlijk aanbieden van een financieel product en een toestel.
  • wat zijn de uitsluitingen? Dekt de verzekering diefstal, of alleen diefstal met geweld bijvoorbeeld?
  • hoeveel bedraagt de maandelijkse premie en wat is de termijn van de verzekering?
  • waar moet ik een schadegeval melden en binnen welke termijn?
  • de verzekeraar kan de voorwaarden van de verzekering veranderen als hij dat wil. De premie kan stijgen en/of voorwaarden kunnen veranderen. Hou die goed in het oog en zeg op tijd op.
  • de meeste waarborgverzekeringen worden stilzwijgend verlengd. Hou je contract en de termijn in de gaten en neem op tijd contact op met de verzekeraar als je de verzekering wil opzeggen.
  • Bij de meeste waarborgverzekeringen betaal je een administratieve kost als je je verzekering binnen het jaar opzegt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet