Eerste hulp bij het invullen van je belastingaangifte

maandag 3 juni 2019 - 08:06
Het is de tijd van het jaar waarin je de belastingaangifte moet invullen. Dat is ook De Inspecteur niet ontgaan. Hij nodigt Simon November van Test Aankoop uit om wat duiding te geven bij de aangifte van 2019.

Meer codes maar de aangifte is niet ingewikkelder

De Vlaamse belastingaangifte bevat dit jaar 829 codes. Dat zijn er 6 meer dan vorig jaar, toen er 823 codes op de aangifte stonden. Brussel klokt in 2019 af op 814 codes, dat zijn er 7 meer dan vorig jaar. 

Maar maak je geen zorgen. Die extra codes betekenen niet dat de aangifte ingewikkelder is geworden. De grootste aangroei van codes is te vinden in vak 10 (vak X), waar de belastingverminderingen opgelijst staan. De codes zijn ook zeker niet voor iedereen van toepassing. Het gaat bijvoorbeeld over de pensioenvermindering voor zelfstandigen, de aankoop van aandelen in KMO's en de aangifte van roerende voorheffing op dividenden. Mensen die kosten gemaakt hebben tijdens een adoptieprocedure krijgen ook een belastingvermindering van 30% voor de gemaakte kosten, ongeacht de uitkomst van de procedure. 

Het hoger forfait voor beroepskosten is goed nieuws 

Als je werkt, zal je zeker naar het vak over de beroepskosten kijken. Het forfait is voor 2019 opgetrokken, dat is een gevolg van de taxshift. 

Iedereen die een beroepsinkomen heeft, heeft recht op een beroepskosten forfait van 30%. In tegenstelling tot vroeger toen dat bedrag berekend werd op basis van je beroepsinkomen. Er wordt dus 30% afgetrokken van je beroepsinkomen waarop je geen belastingen moet betalen. Er is natuurlijk wel een maximum bedrag dat je kan terugtrekken en daar zit je redelijk snel aan. Dat bedrag ligt op 4720 euro. Al wie een brutoloon heeft van 15.733 euro per jaar; komt automatisch aan de maximale aftrek van beroepskosten. 

Dat hoger forfait is dus echt wel een belastingverlaging. Maar op je aangifte zelf zal je er weinig van merken want het meeste van dat geld is al afgehouden van je loon bij de bedrijfsvoorheffing. 

Aanvaard ik dat forfait of niet?

Het forfait is redelijk hoog. Je zal dus al heel wat beroepskosten moeten ingeven om tot aan dat bedrag te komen. En als je het forfait niet aanvaardt, dan verlies je ook de vrijstelling van de tussenkomst van je werkgever voor woon-werkverkeer. Je moet met andere woorden al heel ver van je werk wonen vooraleer het interessant wordt om het forfait niet te aanvaarden. 

Als je zo'n 80 kilometer van je werk woont, loont het de moeite om de berekening te maken. Anders moet je al veel extra beroepskosten inbrengen om dat forfait te overtreffen.

Simon November, Test Aankoop

Neem je rekenmachine er even bij

Test Aankoop maakt de berekening voor iemand die in Oostende woont en elke dag naar Brussel spoort om te werken: 

 • De treinrit is 111 kilometer. Heen en terug wordt dat 222 kilometer
 • Je krijgt een tarief van 0,15 euro per kilometer
 • En dat bedrag wordt dan vermenigvuldigd met 210 werkdagen per jaar
 • Dan kom je aan een kost van woon- werkverkeer van 6993 euro. En dus overtref je het forfait met gemak

Stel daartegenover het verhaal van luisteraar Evelien. Zij woont op 20 kilometer van haar werk en ze werkt twee dagen per week thuis: 

 • De afstand tot haar werk is 20 kilometer. Heen en terug wordt dat 40 kilometer
 • Ook zij krijgt een tarief van 0,15 euro per kilometer
 • En dat bedrag wordt dan vermenigvuldigd met 126 werkdagen per jaar, want de overige dagen werkt ze thuis
 • Dan kom je aan een kost van woon- werkverkeer van 756 euro

Dat bedrag ligt heel ver onder het maximum bedrag van 4720 euro. Maar Evelien heeft misschien nog andere kosten: 

 • Stel ze werkt thuis in een aparte kamer, dan kan ze ook een deel van de huur inbrengen. 
 • De huurprijs van dat volledige appartement mag je niet inbrengen, maar wel de prijs in verhouding tot de oppervlakte van de werkkamer. 
 • En dan moet ze ook nog rekening houden met de reële tijd waarbij ze die kamer gebruikt om te werken en niet voor privé-redenen. 

De hele berekening neemt veel tijd in beslag en uiteindelijk komt Evelien nog maar aan 1008 euro. Als je daar het bedrag voor woon-werkverkeer bij optelt, kom je nog altijd niet in de buurt van het forfait. Stel dat Evelien ook nog kleine kosten kan inbrengen, zoals gas- en elektriciteitsverbruik in de werkkamer, dan nog is de kans héél klein dat ze aan dat forfait van 4720 euro geraakt.  

Vraag een gratis exemplaar van de Test Aankoop belastinggids aan 

Test Aankoop heeft alle informatie over de belastingaangifte 2019 samengevat in een gloednieuwe belastinggids.

En er is goed nieuws, want Testaankoop stelt 1000 gratis gidsen ter beschikking van de luisteraars van De Inspecteur.

 • Je kan de gids telefonisch aanvragen op het nummer 0800 50 450. Vermeld de code 'Gids 3'
   
 • Dit jaar kan je ook een pdf-versie van de gids opvragen per mail. Dat doe je door te surfen naar www.test-aankoop.be/aanvraagbelastinggids.  


De gids is gratis maar het is mogelijk dat je achteraf wordt opgebeld door mensen van Testaankoop met de vraag of je betalend lid wil worden van de consumentenorganisatie. Testaankoop is een niet-gesubsidieerde organisatie, vandaar dat ze die vraag wel stellen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!