Europees Centrum voor de Consument: "Agressieve incassobureaus kunnen oplichters zijn"

woensdag 11 september 2019 - 08:23
Het Europees Centrum voor de Consument, het ECC, waarschuwt voor dreigende telefoontjes van het zogenaamd incassobureau 'Oppenheimer & Hausdorff'. Je zou nog een openstaande rekening hebben bij Flight Centre. Betaal je niet? Dan komt er een deurwaarder langs. Het ECC zegt bij De Inspecteur: "Wees niet bang, het incassobureau heeft geen poot om op te staan"

Agressieve en opdringerige telefoontjes

Het ECC legt uit hoe het bedrijf te werk gaat. Iemand van het incassobureau 'Oppenheimer & Hausdorff' belt je op omdat je een openstaande schuld van €472,52 hebt bij Flight Centre. Als je niet binnen de 4 dagen betaalt, zal er een deurwaarder langskomen om beslag te leggen op je loon of goederen. De hele manier van werken is erg agressief, repetitief en intimiderend. 

Het ECC waarschuwt ook voor een ander schimmig incassobureau 'Flanderijn en partners'. Maar opgelet, want Flanderijn is een echt incassobureau dat schulden mag innen. De oplichters hebben er 'en partners' aan toegevoegd om verwarring te zaaien. 

Heel af en toe wordt er zelfs gedreigd met 'voice logs', een opgenomen telefoongesprek uit het verleden. "De oplichters hebben de consument ooit eens opgebeld met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in informatie over bepaald aanbod. Als de consument daar toen ja op heeft geantwoord, wil dat helemaal niet zeggen dat er ook effectief een overeenkomst was", zegt het ECC. 

We krijgen dagelijks meerdere telefoons van bange consumenten

Leen Desmedt, ECC

Op de grijze lijst

Valse incassobureaus staan op de grijze lijst van de Federale overheidsdienst Economie. Dat wil zeggen dat de overheid het bedrijf als oplichters beschouwt. 

Elk bedrijf dat in België actief is, moet zich aan de Belgische wetgeving houden. Niet eender welk incassobureau mag in ons land niet zomaar geld innen. Om dat te mogen doen moet het bedrijf ingeschreven zijn op de lijst van de FOD Economie.

Wat als je telefoon krijgt?

Het advies van het ECC is duidelijk: "Betaal nooit aan iemand die je daar telefonisch om vraagt. Je moet eerst zeker weten aan wie je precies moet betalen en waarvoor." 

Laat je dus niet intimideren, ook al dreigen ze met een gerechtsdeurwaarder. "Vooraleer er iemand beslag kan komen leggen, moet er een procedure opgestart worden en word je gedagvaard. Dat is hier absoluut niet het geval", aldus het ECC. 

Samen tegen oplichters

Krijg je telefoons van een incassobureau, blijf dan niet bij de pakken zitten en maak een melding bij het officiële meldpunt van de economische inspectie.

Twijfel je of het om oplichters gaat? Neem dan contact op met het ECC via mail of via de telefoon. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!