Fietstocht met hondje Zino loopt bijna fataal af: "De fietsmand vloog van het stuur en mijn honden rolden over straat"

maandag 8 februari 2021 - 08:11
Kenthya koopt online een hondenfietsmand. Zo kan ze haar honden Zino en Nala meenemen op fietstochtjes. Maar dat loopt helemaal fout. Tijdens een fietstocht schiet de fietsmand los en knalt op straat. Hondje Zino raakt gewond. Volgens Kenthya is de fietsmand onveilig. De producent ontkent dat de mand gevaarlijk zou zijn.

Kenthya De Block krijgt nog altijd een krop in de keel wanneer ze het relaas van het ongeval vertelt. "Ik kocht op bol.com een fietsmand die op het stuur bevestigd wordt met een kliksysteem. Het is een rieten mand met bovenop een kooitje dat je sluit met lederen riemen." Volgens de handleiding kan de mand 10kg gewicht dragen. "Mijn twee keeshondjes wegen samen maar 8 kilogram, dus dat zou prima moeten lukken."

Bijna fataal

Maar tijdens de tweede fietstocht met de honden loopt het gruwelijk mis. "Wanneer ik het fietspad verlaat via een plat stukje weg, schiet het kliksysteem waarmee de mand bevestigd is los. De mand met daarin mijn hondjes vliegt van mijn fiets en gaat twee keer overkop."

Kenthya stapt onmiddellijk af en controleert hoe het met haar hondjes gaat. "Nala was ongedeerd, maar Zino helaas niet. Zijn pootje begon meteen op te zwellen en hevig te bloeden." Kenthya heeft onmiddellijk door dat het om een ernstig letsel gaat en belt de dierenarts. "Ze nam enkele foto's en zag toen dat het pootje gebroken was op drie plaatsen", aldus Kenthya.

De dierenarts twijfelde even of zijn ruggenwervel geraakt was. Dan had ik Zino moeten laten inslapen. Ik zag mijn leven instorten.

Kenthya De Block

Na verdere onderzoeken wordt duidelijk dat Zino geopereerd moet worden en dat er een lange revalidatie volgt. "De operatie kostte maar liefst 1300 euro. Bijkomende bezoeken aan de dierenarts komen daar ook nog bij. En dan is er natuurlijk nog de mentale schade. Ik heb echt een schrik opgelopen", zo vertelt Kenthya.

Niet veilig?

Voor Kenthya is het duidelijk: de hondenfietsmand is niet veilig. "Ik heb bol.com gecontacteerd om dit te melden. Ze vragen om de mand terug te sturen, wat ik ook doe." Daarna blijft het een hele tijd stil. "Uiteindelijk heb ik een antwoord gekregen dat alle verbeelding tart: de leverancier heeft de fietsmand uitvoerig getest. Ze kunnen geen defect vaststellen."

De leverancier vermoedt dat Kenthya de mand niet goed bevestigd heeft. "Volgens het bedrijf werkt het kliksysteem prima. Het ongeval zou gebeurd zijn omdat ik de lederen bandjes die de kooi afsluiten niet goed heb gebruikt." Dat antwoord maakt Kenthya woest. "De mand vertoont duidelijke schade aan de kooi zelf, waardoor zij duidelijk kunnen zien dat de volledige mand op de grond gevallen is. De lederen riemen hebben hier niks mee te maken."

Kenthya wil met haar verhaal naar buiten komen om te vermijden dat andere hondjes nog gewond zouden geraken. "Ik heb op facebook van verschillende andere hondenbaasjes berichten gekregen dat zij dezelfde mand hebben en dat ze die ook niet veilig vinden."

Spijtig ongeval

Op vraag van Kenthya contacteert De Inspecteur het bedrijf Flamingo Pet Products. Zij voeren de hondenmanden in. Het bedrijf wil geen vragen beantwoorden op radio maar stuurt wel informatie door via mail.

Flamingo Pet Products laat weten dat het alleen samenwerkt met betrouwbare leveranciers die al jaren ervaring hebben met huisdierbenodigdheden. "Deze leverancier gebruikt al jaren dit kliksysteem voor andere internationale klanten. Er zijn al honderdduizenden stuks van verkocht. Ze zijn niet op de hoogte van kwaliteitsprobleem. Voor dit product is ook er een positief testrapport van Hanscontrol Hermes, een zeer betrouwbare speler op de markt." Dat testrapport zit ook als bijlage bij de mails die De Inspecteur ontvangt. 

Wij vinden het supererg wat er met deze hond gebeurd is. We zijn echter van mening dat er niets mis is met dit product in het algemeen of dat wij iets verkeerd hebben gedaan.

Flamingo Pet Products

Daarnaast laat Flamingo Pet Products weten dat medewerkers de fietsmand zelf ook nog uitgebreid getest hebben voor ze hem hebben opgenomen in hun assortiment. "We hebben deze mand getest met een hond erin en ook flessen wijn. In beide gevallen lukte het perfect om alles veilig te transporteren."

De fietsmand van Kenthya hebben ze na het ongeval ook nagekeken. "We hebben de mand opnieuw getest. Ze bleef perfect op het stuur zitten. We vermoeden dus dat de fietsmand niet goed werd vastgeklikt door de klant."

Hoe installeer je veilig iets op je fiets?

Hoe het ongeval met de fietsmand van Kenthya is kunnen gebeuren, blijft onduidelijk. Maar voor Shirley Clarcke, zaakvoerder van het fietspaleis in Sint-Niklaas, klinkt het wel bekend in de oren. "Mensen bestellen online een fietsmand of stoeltje en monteren dat dan zelf. Maar eigenlijk weten ze niet goed wat ze doen."

Je kan dus best aan je fietsenmaker vragen om te helpen bij de installatie. Maar er is wel een probleem: dat lukt meestal alleen als je de spullen ook bij de fietsenmaker koopt. Als je stoeltjes of mandjes online koopt, zijn er tegenwoordig niet veel fietsenmakers die het voor jou installeren. De verschillende fietsenmakers die De Inspecteur belt, geven aan dat ze teveel werk hebben om dat soort taakjes erbij te nemen. Maar volgens Shirley kan je het ook zelf proberen, op voorwaarde dat je handleiding minutieus volgt en de juiste materialen gebruikt.

Vermijd te veel gewicht op het stuur en zorg dat je fiets in goede staat is.

Shirley Clarcke, Fietspaleis

Shirley raadt ook aan om stoeltjes of manden achteraan op je fiets te installeren. "De bagagedrager kan veel meer gewicht dragen. Gemiddeld genomen is er een maximum van 25 kilogram. Er zijn wel bagagedragers die meer gewicht kunnen dragen maar dan moet je ook wel zeker zijn dat de kwaliteit van het frame nog goed genoeg is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!