
de inspecteur
Gezond bedrijf. Of toch niet?
ma 16 okt. - 6:00

Kan je als consument te weten komen of het bedrijf waarmee je in zee gaat gezond is of in slechte papieren zit? "Ja, dat kan je", zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie.
Kruispuntdatabank
Op de website van de FOD Economie vind je daarvoor de Kruispuntdatabank. Een database van alle Belgische bedrijven met daarin meer informatie over de aard van het bedrijf, de zaakvoerder, enzovoort. Via die Kruispuntdatabank kan je ook koppelen naar het Belgisch Staatsblad waarin je kan bekijken of het bedrijf al dan niet in faillissement is en hoe het met de jaarrekeningen van het bedrijf is gesteld.
Voor de gewone consument is dit uiteraard geen alledaagse materie, maar het bedrijf van naderbij bekijken loont soms echt wel. Zeker als je over grote sommen geld spreekt, of verbouwingen bijvoorbeeld.
Gaat dit alles je petje te boven dan is het misschien beter een gerechtsdeurwaarder onder de arm te nemen. Die kan voor jou dan een solvabiliteitsonderzoek doen. In dat onderzoek gaat de gerechtsdeurwaarder nagaan wat de draagkracht van de onderneming is, of ze gezond is.
Betaling al gedaan?
Als je pas na je betaling merkt dat het bedrijf waarmee je een contract hebt afgesloten in de problemen zit, teken je best zo snel mogelijk een bericht van verzet aan. Dat kan ook via een gerechtsdeurwaarder en op deze manier heb je je kenbaar gemaakt voor als er eventueel een faillissement aankomt. Eigenlijk zeg je zo officieel dat je ook gedupeerde bent en als er later nog wat te verdelen valt ze je niet over het hoofd mogen zien. Wacht dus zeker niet het faillissement af maar teken dat bericht van verzet zo snel mogelijk aan.
Weet wel dat je als kleine consument bij een faillissement als laatste in de rij staat om centen te ontvangen. Onze wetgeving heeft duidelijk bepaald dat eerst de curator en de bevoorrechte schuldeisers moeten uitbetaald worden, dan pas komen de andere schuldeisers.
Het gerecht kijkt mee
Ook het gerecht houdt een oogje in het zeil. Als de Kamer voor het handelsonderzoek merkt dat een bedrijf moeilijkheden heeft om te betalen (BTW, bedrijfsvoorheffing, RSZ) gaat ze een kort onderzoek doen. Bij ernstige problemen zal er dan een rechter opgezet worden wat uiteindelijk kan leiden tot een vraag voor faillissement.