Glaasje porto, iemand?

maandag 4 januari 2016 - 11:26
porto-smaaktest
Januari is 'nieuwjaarmaand’. Maar welke porto schenk je nu best in het glas van je gasten?

Krijg je de komende maand bezoek over de vloer? Dan kan het goed zijn dat de fles porto al klaarstaat. De Britten zijn dan wel de grootste liefhebbers van de Portugese versterkte wijn, maar wij Belgen lusten er ook wel pap van.

[ds nid:49345|build_mode:teaser]

Porto in het korto

De Inspecteur had het over porto met wijnauteur en –kenner Frank Van der Auwera.

Hij vertelde onder meer dat porto z’n leven eigenlijk begint als een gewone wijn. “Maar er wordt alcohol aan toegevoegd tijdens het gistingsproces. Daardoor valt de vorming van alcohol stil en wordt een deel van de suikers in de wijn niet omgezet in alcohol. Er blijft dus meer restsuiker over en dat zorgt voor die typische zoete smaak. Porto is dus niks anders dan een versterkte wijn.”

Het proces bestaat al sinds de veertiende eeuw, en we hebben het te danken aan de Engelsen. “Doordat ze voortdurend in oorlog lagen met Frankrijk moesten ze hun wijn ergens anders gaan halen. Maar de langere bootreis vanuit Portugal zorgde ervoor dat heel wat vaten wijn bij aankomst niet meer te drinken waren. Daarom voegden ze er preventief wat brandewijn aan toe. Aanvankelijk was het dus een reddingsmaatregel, maar later apprecieerde men het zoete karakter van de wijn.”

Ruby of Tawny?

In de meeste winkels vind je twee soorten porto: Ruby en Tawny. Beiden zijn blends van verschillende druivenrassen, uit verschillende wijngaarden en van verschillende jaargangen. Maar er is wel één groot verschil: de manier van lageren.

Ruby is het ‘instapmodel’: robijnrood, jonger en is meestal niet gelagerd op eiken vaten. Tawny is verder geëvolueerd omdat hij jaren (tot wel 40 jaar) op eiken vaten ligt.

Wil je je gasten verwennen en toch op je portemonnee letten? Dan kies je volgens Frank best voor een Tawny-porto van 10 jaar. Die heeft meestal een goeie prijs-kwaliteitsverhouding, zelfs bij de goedkopere flessen.

Getest!

En dat werd bewezen bij de porto-smaaktest van de Inspecteur. Op z'n voorproevers hoefde hij niet te rekenen, want die drinken niet allemaal alcohol. Maar Sven schakelde de vrouw in die al 25 jaar lang de bekendste portodrinkster van Vlaanderen vertolkt: Loes van Den Heuvel (a.k.a. Carmen van FC De Kampioenen).

Loes is zelf niet zo’n fan van porto (op de set drinkt ze altijd bessensap), maar haar partner Jan Blieck kwam ook mee proeven. Hij is wel een grote portofan en drinkt met plezier de flessen porto leeg die Loes cadeau krijgt van haar fans.

Loes en Jan proefden 'blind' 6 verschillende flessen:

  1. Porto Amuro 10 Y tawny (Colruyt) – € 7,99
  2. Five Crowns 10 Y tawny (Carrefour) – € 8,79
  3. Cockburn’s 10 Y tawny - € 10,82
  4. Don Pablo 10 Y (geen vermelding van tawny) (Makro) – € 10,99
  5. Sandeman 10 Y tawny - €17,89
  6. Graham’s 10 Y tawny – € 19,99

De voorkeur van Loes ging uit naar twee flessen: de ‘mooi tranende’ Graham’s én porto Amuro. Opvallend dat ze er uitgerekend de duurste en de goedkoopste uithaalde... Jan vond de ‘stevige’ Cockburn’s de lekkerste omwille van de ‘gebrande nasmaak’, een middenmoter qua prijs.

Frank Van der Auwera: “Er zijn inderdaad flessen die ruim dubbel zo duur zijn als andere, en zeker bij zo'n versterkte wijn heeft dat wel enige impact op de finesse en power. Maar dat wil daarom niet zeggen dat duurder voor iedereen ook lekkerder is. ’t Is echt heel persoonlijk. Je hebt porto voor ieders smaak: Jan heeft blijkbaar liever wat body, Loes kiest voor een zachte ronde of een vlezige smaak.”

Tips

Wil je porto echt goed degusteren? Schenk hem dan in een wijnglas. Dat helpt volgens Frank Van der Auwera het aroma vooruit.

Porto drink je beter niet als aperitief. Eén glaasje licht gekoelde (12 graden) Ruby-porto kan nog wel, maar je doet er je smaakpapillen eigenlijk geen plezier mee. De zoete smaak zorgt ervoor dat je de rest van je maaltijd veel minder nuance proeft. Drink een Tawny liever na de maaltijd of bij kazen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!