Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Goedkoop fitnessen

ma 22 apr. - 6:15

Tegenwoordig betaal je voor een maand fitnessen al snel 60 euro. Toch kan je ook heel goedkope abonnementen vinden, bijvoorbeeld voor 15 euro per maand. Vanwaar komt dan dat prijsverschil? Wat kan je
fitness

Tegenwoordig betaal je voor een maand fitnessen al snel 60 euro. Toch kan je ook heel goedkope abonnementen vinden, bijvoorbeeld voor 15 euro per maand. Vanwaar komt dan dat prijsverschil? Wat kan je verwachten als je zo’n goedkoop abonnement neemt? En hoe lang zit je dan aan dat abonnement vast?

‘Light’-abonnement

Fitnesscentra geven vaak zogenaamde ‘light’-abonnementen uit voor een veel lagere prijs. Daarmee kan je dan tijdens de daluren gaan sporten. De meeste klanten gaan ’s avonds naar de fitness, met zo’n goedkoper abonnement mag je meestal alleen overdag en in het weekend gaan.

Daarnaast zijn veel extra faciliteiten niet inbegrepen in de goedkoopste abonnementen. Dat verschilt natuurlijk per fitnesscentrum, dus je kan het best op voorhand goed navragen. Extra’s zoals groepslessen, sauna, zonnebank of zelfs douchen zijn meestal niet inbegrepen.

Back to basic

Het is net omdat veel centra al die extra’s voorzien, dat de prijs van een standaardabonnement soms zo hoog is. Daarom zijn er veel centra die nu randactiviteiten schrappen, om zo de kosten te drukken en dus ook een lagere prijs aan de klant te kunnen vragen.

Daar komt nog eens bij dat er een opvallend BTW-verschil bestaat in de fitnesssector. Voor de toegang tot de toestellen wordt er namelijk 6% BTW aangerekend, maar voor bijkomende zaken – zoals douches, sauna of begeleiding bij het sporten – is dat 21%. Bij sommige ‘low budget’-fitnessclubs wordt er dus ook geen begeleiding aangeboden om zo de kosten te drukken.

Minimumlooptijd

Een fitnessabonnement heeft altijd een minimumlooptijd. Dat kan gaan van een maand tot enkele jaren. Het betekent dat je voor die periode sowieso moet betalen. Let dus goed op wanneer je een contract tekent – als je voor het eerst eens fitness wil uitproberen, neem je best geen abonnement met een minimumlooptijd van twee jaar.

Het is moeilijk om tijdens die termijn je contract op te zeggen – in de meeste gevallen zal je toch het verschuldigde bedrag moeten uitbetalen. Wat meestal wel mogelijk is, is de periode voor een tijdje opschorten, bijvoorbeeld wanneer je een ongeval hebt gehad en van de dokter een tijd niet meer mag sporten. Dan wordt het abonnement tijdelijk onderbroken en de resterende tijd van je minimumlooptijd wordt weer opgenomen vanaf het moment dat je terug gaat sporten.

Stilzwijgende verlenging

Als je een contract tekent, kijk dan ook heel goed na of het fitnesscentrum een stilzwijgende verlenging gebruikt. Dat betekent dat een abonnement van een jaar niet automatisch afloopt na dat jaar. Het wordt stilzwijgend verlengd na de minimumlooptijd en vanaf dan is het contract één- of tweemaandelijks opzegbaar, afhankelijk van het fitnesscentrum.

In principe is die stilzwijgende verlenging geen probleem: als jij bijvoorbeeld een jaarabonnement hebt en na tien maanden laat je weten dat je het contract niet wil verlengen: dan wordt het na de minimumlooptijd gewoon opgezegd. Het enige probleem is dat je dat als klant soms wel eens vergeet. Dan loop je het risico dat je contract weer met enkele maanden verlengd wordt en dat moet je dan ook betalen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet