Groepsaankoop energie: doen of niet?

vrijdag 9 november 2018 - 07:22
Een kwart van de Vlamingen kiest voor een groepsaankoop energie. En dat aantal stijgt nog elk jaar. Groepsaankopen zijn dus populair. Maar ze staan niet altijd garant voor de laagste prijs. Je moet dus goed blijven vergelijken als je zeker wil zijn of de groepsaankoop voordelig is of niet.

Niet altijd de beste prijs

Een recordaantal mensen kiest ook dit jaar voor een groepsaankoop. Maar is een groepsaankoop altijd een goed idee? Uit onderzoek van de VREG en de CREG, de Vlaamse en de Federale energieregulator, blijkt dat groepsaankopen niet altijd het goedkoopste alternatief zijn. 
 
Volgens Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking van de VREG, is vooral het kleine aantal leveranciers een probleem. "Als er maar een handvol leveranciers deelneemt aan de groepsaankoop, kan je als klant niet zeker zijn dat je de laagste prijs krijgt. Maar veel deelnemers gaan er misschien wel van uit."

Bezint eer ge begint

  • Groepsaankopen zijn een uitstekende oplossing voor keuzestress, zeker als het gaat over complexe producten zoals zonnepanelen, energie of isolatie. Weinig consumenten hebben tijd of zin om de hele markt uit te pluizen. Het is leuk als een ander voor jou de keuze maakt.
  • De 'macht van de massa' speelt wel degelijk een belangrijke rol. Omdat er zoveel consumenten hetzelfde willen, kunnen leveranciers een fikse korting geven. Dat is het economisch schaalvoordeel.
  • Er bestaat niet zoiets als 'de wet op groepsaankopen'. In theorie kan iedereen een groepsaankoop organiseren, in de praktijk zijn het vaak professionele organisaties of bedrijven die groepsaankopen doen. Ook de groepsaankopen die uitgaan van een provincie, een politieke partij of een vakbond worden door een grotere speler georganiseerd en die verdient er uiteraard geld aan.
  • De voorwaarden en aanpak kunnen verschillen. Elke organisator van een groepsaankoop kan zelf kiezen hoe het werkt. Sommige organisatoren vertrekken vanuit de consument en zoeken op basis van het aantal geïnteresseerden een leverancier. Anderen werken eerst een voorstel uit met leveranciers en stappen met dat voorstel naar de consument. Elk systeem heeft z'n voor- en nadelen.
  • Een groepsaankoop is niet altijd de goedkoopste oplossing. Bij de prijsberekening gaan de organisatoren altijd uit van een gemiddeld verbruik. Maar misschien verbruik jij véél meer of net minder dan het gemiddelde en dan is het aanbod voor jou niet interessant.

Teken dus niet zomaar in voor een groepsaankoop. Stel jezelf eerst de vraag of jouw profiel aansluit bij dat van de massa.

Groepsaankoop zonnepanelen?

Vlaanderen is al langer in de ban van zonnepanelen en dat is ook de organisatoren van groepsaankopen niet ontgaan. Hoe zit het met de kwaliteit van die installaties?

  • De eerste offerte is zelden correct. Dat komt dat die wordt opgemaakt op basis van jouw algemene gegevens. Pas nadat je hebt laten weten dat je interesse hebt, komt er een installateur langs die alles komt opmeten. De offerte wordt dan aangepast en het kan zijn dat die duurder uitvalt.
  • Het is moeilijk om de kwaliteit van het aanbod te bepalen. Er bestaat geen wettelijke standaard waaraan installaties moeten voldoen.
  • Organisatoren leggen zichzelf een kwaliteitslabel op. Het is goed dat organisatoren van groepsaankopen zelf een kwaliteitsstandaard bepalen waaraan de installaties moeten voldoen. Hoe streng die precies zijn, kan je als consument moeilijk achterhalen.
  • Persoonlijke opvolging is niet gegarandeerd. De organisatoren van de groepsaankoop zoeken naar geschikte leveranciers om de installaties te plaatsen. Om de manier van werken te controleren, doet de organisator steekproeven. Het is onmogelijk om bij élke klant te checken of alles volgens plan verloopt.
  • Check hoe het zit met de garanties. Veel installateurs houden het na een paar jaar bekeken. Als jouw installateur ermee stopt, moet je voldoende garanties hebben dat je ook daarna verder zal geholpen worden.

BELANGRIJK: als je zonnepanelen hebt, moet je goed opletten wanneer je van leverancier verandert. Om geen geproduceerde stroom te verliezen, verander je best op een moment zo dicht mogelijk tegen de jaarlijkse opname van de meterstand. Lees er hier meer over. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!