Grote tevredenheid over spouwmuurisolatie: hoger comfort en lagere energiefactuur

woensdag 8 januari 2020 - 08:01
Al enkele jaren kan je van de Vlaamse Overheid een premie krijgen om je spouwmuren te laten isoleren. Spouwmuren zijn muren met een open ruimte (spouw) tussen de binnen- en de buitenmuur van je huis. Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en relatief goedkope manier om je woning energiezuiniger te maken. Uit een recente enquête blijkt nu dat er, vijf jaar na het uitvoeren van de werken, grote tevredenheid is over het comfort en rendement.

"Grootste voordeel is het verhoogde comfort"

De enquête werd uitgevoerd door het BCCA. Dat is de instelling die de certificaten toekent aan aannemers en producenten van spouwmuurisolatie die voldoen aan de vereisten. In totaal zijn zo'n 450 Vlamingen bevraagd. Allemaal hebben ze in 2013 of 2014 spouwmuurisolatie laten aanbrengen door een gecertificeerde aannemer.

De algemene tevredenheid van de klanten ligt zeer hoog, zegt Ellen De Bolster van het BCCA. "Gemiddeld geven ze een score van 8,93 op 10. Ze zijn vooral tevreden met het verhoogde comfort in de zomer en winter en de lagere energiefactuur." Zomer- en wintercomfort betekent dat de woning langer koel blijft in de zomer en langer warm in de winter. 

Ook de tevredenheid over de firma's die de werken uitvoeren ligt heel hoog. Gemiddeld krijgen ze een 9 op 10.

"Nog veel potentieel"

Volgens Ellen De Bolster is spouwmuurisolatie vooral interessant voor woningen en muren waar nog geen isolatie aanwezig is. "Volgens onze cijfers zijn er nog enkele honderdduizenden woningen die in aanmerking komen voor spouwmuurisolatie. Vooral woningen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1990."

Praktische tips

Voor spouwmuurisolatie bestaan er 3 technieken: geëxpandeerde polystyreen korrels, minerale wol en PUR. Je bekijkt best samen met een gecertificeerde aannemer welke techniek het beste past bij jouw type woning.

Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap heeft nog enkele praktische tips: 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!