de inspecteur
Haai op tafel
di 14 feb. - 6:55
Bij diepvriesketen O’ Cool kan je haaiensteaks kopen voor een sappige, malse prijs. Maar van welke haai komt dat vlees? En is het een populaire vis? Wordt het veel gekocht en mag je haaienvlees wel eten? Want de haai is een bedreigde diersoort.
Bij haaienvlees denk je meteen aan grote haaien zoals de witte haai of hamerhaai, maar bij ons in de supermarkt vind je meestal kleine haaien zoals de hondshaai, gladde of gevlekte haai. Dat zijn vissen van ongeveer een meter die leven op de bodem van de Noordzee. Een hondshaai klinkt misschien onbekend in de oren, maar de kans is groot dat je de haai toch kent. Wist je dat mensen zeepaling meestal verwarren met hondshaai?
In ons land, maar ook in de rest van de wereld mag je haaienvlees eten. Maar niet alle supermarktketens verkopen dat vlees, bijvoorbeeld Delhaize. Guy Denon, visinkoper van Delhaize vertelde dat de winkel tegen 2013 alleen maar duurzame vis op de markt wil brengen. De haai staat bovenaan de voedselketen en mag dus niet wegvallen uit die keten. Anders is het ecosysteem verstoord. Voor Delhaize is de haai bedreigd en moet die beschermd worden.
Diepvriesketen O’ Cool verkoopt haaienvlees om een ruim assortiment aan vis te kunnen aanbieden. Het haaienvlees is nieuw op de markt en de consument is nog niet overtuigd. Het haaienvlees van O’ Cool wordt niet gevangen door Belgische vissers, maar door de Portugese visserij Coralfish. Die levert vlees van de blauwe haai, een grotere haaiensoort uit de Atlantische oceaan.
Haaienvlees mag verkocht en gegeten worden. Er is geen algemene wet die dat verbiedt. Supermarkten kiezen zelf of ze haaienvlees willen verkopen of niet. De wetgeving is moeilijker als het gaat over haaienvinnen. Zeker is dat het ontvinnen van haaien een gruwelijke daad is: haaien worden aan boord levend ontvind en worden dan terug in zee gegooid. Zonder vinnen sterft de haai langzaam aan een pijnlijke dood op de bodem van de zee.
Er is een Europese wet die de gruwelijke praktijken van het ontvinnen aan banden legt. Dat mag nu alleen nog gebeuren op het vasteland. Dan is er duidelijk zicht op het aantal haaien dat mee aan land is gebracht. Haaienvinnen eten is niet verboden.. Maar na enkele telefoontjes naar Chinese restaurants blijkt al snel dat in haaienvinnensoep over het algemeen geen haai zit. Ze bestaat meestal uit kip, ei of ham. Als je op een Chinese menukaart haaienvinnensoep ziet staan voor de prijs van € 2,5 mag je zeker zijn dat er geen haaienvin in zit. Echte haaienvinnensoep kost al snel € 50 en hoe groter de vin, hoe duurder de soep.