Hartverwarmende technologie: Hello Jenny, een slim bakje tegen eenzaamheid

donderdag 7 november 2019 - 08:36
Foto: Michiel De Vijver
Technologie en senioren, het is niet altijd een goeie combinatie. Maar het kan anders: deze smartspeaker zorgt ervoor dat je als bejaarde thuis niet wegkwijnt.

Vergrijzing

Eenzaamheid is een groeiend probleem bij senioren. Vooral bij wie niet meer goed te been is. Een groep wetenschappers wil dat probleem aanpakken.

De Stad Gent, de UGent, imec en Digipolis Gent bundelden hun krachten en bedachten het systeem ‘Hello Jenny’.

Je kan het systeem het best zien als een smartspeaker die praat met de senior. Bovendien is hij heel gemakkelijk te bedienen.

De speaker staat via het net in verbinding met een computersysteem waaraan 'buddies' gekoppeld zijn. Het gaat om studenten maatschappelijk werk die geregeld bij de senior kunnen langsgaan. Elke senior krijgt een persoonlijke buddy toegewezen.

Een internetverbinding in huis is geen vereiste: in het bakje kan een sim-kaart ingebouwd worden.

Bezoekje aanvragen

Via Hello Jenny kan de senior zelf een bezoekje van zijn buddy aanvragen. Een druk op de blauwe knop volstaat . Een stem stelt dan enkele vragen waarop de senior een antwoord kan geven via een ja- en nee-knop.

Wil de senior graag een bezoekje? Dan verstuurt het systeem een bericht naar de messenger-app op de smartphone van de buddy. Die kan meteen invoeren wanneer het lukt om langs te gaan. De senior krijgt de afspraak te horen via de stem van de speaker en hoeft alleen nog te bevestigen.

Samen kunnen ze doen waar de senior zin in heeft: een babbel slaan, kaarten, een wandeling in de buurt maken… De buddy steekt ook graag een handje toe bij administratieve vragen of kleine klusjes.

Oogje in het zeil

Daarnaast houdt Hello Jenny ook actief in de gaten of de senior wel genoeg sociaal contact heeft.

Aan de voordeur komt een sensor die meet hoe vaak de deur open- en dichtgaat. Als blijkt dat er niet genoeg volk over de vloer komt, krijgt de slimme luidspreker een signaal.

Het systeem zal de bewoner vragen of het niet eens tijd is voor een bezoekje van z'n buddy. De senior hoeft enkel op de ja-knop te drukken om een afspraak te maken.

Testfase

Hello Jenny is nog niet te koop. Op dit moment wordt het systeem nog altijd getest bij enkele senioren in Gent.

Het team van wetenschappers hoopt dat het systeem over afzienbare tijd in productie kan gaan. Vanaf dan kan het bij senioren over het hele land terechtkomen.

Je kunt Hello Jenny aan het werk zien in bibliotheek De Krook in Gent op 24 november, op de Dag Van De Wetenschap.

Klik op de link hieronder en bekijk zeker ook eens de andere evenementen in je buurt!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!