de inspecteur
Hebben CVO's onterecht certificaten uitgereikt? Vlaams parlementslid Koen Daniëls wil het onderzoeken
do 17 sep. - 7:10
Wat zijn de drie voorwaarden om gratis je les opnieuw te mogen volgen dit schooljaar?
- De cursist was eerder ingeschreven in dezelfde module, die een startdatum had vóór 9 maart 2020
- Het één-derde-moment van de module waarvoor de cursist zich eerder inschreef, situeert zich tussen 9 maart 2020 en 31 augustus 2020. Dat betekent dat 70% van de lessen tijdens de coronamaatregelen vielen
- De cursist heeft geen deelcertificaat behaald voor deze module.
Geslaagd voor mijn examen? Hoezo?
Bij die derde voorwaarde wringt voor veel cursisten het schoentje blijkt uit reacties die De Inspecteur krijgt:
- Anouchka volgde de opleiding koekjes bakken. Ze heeft examen gedaan en is geslaagd ook al zijn er veel lessen weggevallen door de coronamaatregelen in het voorjaar.
- Yves volgt ook baklessen maar veel lessen zijn weggevallen. Hij heeft geen examen gedaan en heeft tot zijn verwondering toch een certificaat behaald.
- Stefanie kan nog geen rits inzetten omdat er zoveel lessen weggevallen zijn en heeft toch het certificaat damesmode behaald zonder examen, door permanente evaluatie.
En zo krijgt de Inspecteur nog veel gelijkaardige verhalen binnen. Al deze cursisten vinden dat ze niet diplomawaardig zijn en willen de module opnieuw volgen. Maar voor hen kan dat niet gratis.
Voorwaarden kunnen niet aangepast worden
Vlaams Parlementslid en onderwijsexpert Koen Daniëls is formeel: de drie voorwaarden om gratis je cursus opnieuw te mogen volgen dit schooljaar kunnen niet aangepast worden.
Die maatregelen kosten aan de overheid nu al 5,3 miljoen euro.
Anouchka en de andere cursisten zullen dus opnieuw moeten betalen. Voor elk lesuur betaalt de cursist 1,5 euro, de overheid past 12 euro bij.
Gesjoemel met certificaten?
Koen Daniëls wil wel onderzoeken of sommige CVO’s onterecht certificaten hebben uitgedeeld zonder dat de doelen behaald zijn. Hij stelt zich ernstige vragen over de kwaliteit van het onderwijs als dat het geval zou zijn.
Volwassenonderwijs reageert: van gesjoemel is geen sprake
CVO’s reageren dat de “gratis” regeling vanuit de overheid pas werd gecommuniceerd in augustus, nadat de resultaten van de centra al toegekend moesten zijn. Ze zijn blij dat sommige cursisten gratis opnieuw dezelfde cursus kunnen volgen dit schooljaar. Ze waren vragende partij om een compensatie te kunnen geven aan cursisten van wie een deel van de lessen niet kon doorgaan als gevolg van de coronamaatregelen. Maar ze vinden het jammer dat er voorwaarden aan gekoppeld zijn die ertoe leiden dat veel cursisten uiteindelijk toch opnieuw moeten betalen. Dat leidt ook tot veel onduidelijkheid bij de cursisten.
Jurgen Mijten, directeur van CVO De Verdieping in Heusden-Zolder wijst er ook op dat de overheid de CVO’s net heeft gestimuleerd om zoveel mogelijk cursisten te laten slagen. Van gesjoemel is dus volgens hem absoluut geen sprake want de overheidsrichtlijnen werden nagevolgd. In die overheidsrichtlijnen staat:
- “We verwachten van de centra een grote mate van flexibiliteit en creativiteit om de cursisten de lopende modules zoveel als mogelijk te laten afwerken. Via deze inspanningen trachten we te vermijden dat studenten niet slagen o.w.v het Coronavirus. “
- “Elk centrumbestuur bepaalt zelf hoe de cursistenevaluatie in zijn centra wordt georganiseerd en dus hoe en wanneer de prestaties van cursisten worden beoordeeld (bijv. via permanente evaluatie, eindexamen) en op basis van welke criteria een cursist kan slagen. “
Jurgen Mijten voegt er nog aan toe: “Slaagt de cursist niet, dan krijgen centra de bijhorende financiering niet. Dit noem men bij ons beleefd het mes op de keel zetten. De overheid zet ons met de rug tegen de muur, de cursisten in hun hemd om ons vervolgens voor gans Vlaanderen te fusilleren op de radio. Dit is de schaamte voorbij.”