Helpdesk: ben je je alimentatie kwijt als je hertrouwt?

maandag 10 juni 2013 - 08:45
rechtershamer en trouwringen
Een luisteraar legde de helpdesk deze situatie voor: "Ik ben twee jaar officieel gescheiden. Mijn vriendin is ook gescheiden. Als ik nu met haar zou willen hertrouwen, is het dan normaal dat zij de al

Een luisteraar legde de helpdesk deze situatie voor: "Ik ben twee jaar officieel gescheiden. Mijn vriendin is ook gescheiden. Als ik nu met haar zou willen hertrouwen, is het dan normaal dat zij de alimentatie van haar ex-partner zou kwijt spelen?"

Ja dat is normaal, tenzij de ex-echtgenoten daarover andere afspraken hadden gemaakt.

Bij een echtscheiding wegens onherstelbare ontwrichting van het huwelijk (EOO)kunnen de echtgenoten ofwel zelf afspraken maken over het al dan niet uitkeren van een alimentatie, ofwel kan de rechter daar een uitspraak over doen. Hij bepaalt dan of een partij behoeftig is en welke uitkering die krijgt.

De partneralimentatie moet even lang worden betaald als het huwelijk heeft geduurd (4 jaar huwelijk = 4 jaar alimentatie). Uitzonderlijk kan de rechter die periode verlengen.

Als de uitkeringsgerechtigde hertrouwt, eindigt de partneralimentatie automatisch en definitief, tenzij de ex-echtgenoten daarover andere afspraken hadden gemaakt. Ook als de uitkeringsgerechtigde wettelijk gaat samenwonen, eindigt de alimentatie automatisch en definitief. Bij een feitelijke samenwoning kan de rechter de alimentatie (voorlopig) beëindigen; dat gebeurt niet automatisch.

Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) regelen de echtgenoten die dingen zelf in een overeenkomst voorafgaand aan de echtscheiding.

www.advocaat.be
www.onzewegenscheiden.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!