Helpdesk: kamer omgeboekt, cruise is duurder dan je denkt

dinsdag 12 maart 2013 - 08:30
hotel
Patrick had voor zijn reis bij Sunjets een 2-persoonskamer geboekt voor hem en een vriend. Maar die vriend werd geannuleerd, want die kon niet mee. Nog enkele weken later bleek dat Sunjets zijn kame

Patrick had voor zijn reis bij Sunjets een 2-persoonskamer geboekt voor hem en een vriend. Maar na enkele weken heeft hij die vriend moeten annuleren, want die kon niet mee. Nog enkele weken later bleek dat Sunjets zijn kamer had omgeboekt naar een 1-persoonskamer, hoewel hij dat niet gevraagd had. Bovendien had hij iemand anders gevonden die mee kon. Mag een hotelier of reisorganisator zomaar een kamer omboeken?In dit geval mag dat, zegt Ivo Mechels van Test Aankoop. Patrick had tenslotte 1 persoon geannuleerd en het is gebruikelijk dat hoteliers mensen die alleen reizen in een single kamer boeken. Dat is de gewone gang van zaken. De prijzen zijn berekend op 2 personen in een dubbele kamer en 1 persoon in een single, ook al staan er in die single kamer soms 2 bedden!

Wat Patrick had kunnen doen, was eerst een andere medereiziger zoeken en dan de naam laten wisselen bij de touroperator, ofwel aandringen dat hij een toeslag zou betalen om de 2-persoonskamer te behouden.


Etienne heeft een cruise naar Noorwegen geboekt aan een volgens hem interessante prijs. Later kreeg hij de brochure voor de uitstappen die hij kon maken en bestelde hij die bij. Maar de uitstappen maakten dat zijn reis 1000 euro duurder werd. Je denkt dus dat je iets voordeligs boekt, maar er komt nog veel bij en dat is misleidend vindt Etienne.

Misleidend is het volgens Ivo Mechels niet als de prijzen van de uitstappen duidelijk zijn aangegeven in de brochure. De consument moet duidelijke info krijgen over de prijs van een reis . “Hij moet minstens de prijs van de heen– en terugreis kennen, de prijs van het volpension, de kamer enzovoort. “ Ook van de uitstappen moet de prijs aangegeven zijn, ook of die al dan niet inbegrepen zijn."

In dit geval was dat zo. De uitstappen waren niet verplicht, Etienne wist wat ze kostten. Op die manier heb je de prijs ervan zelf in de hand. En wie het wat saai vindt om de hele dag te luieren, kan bijvoorbeeld zelf een uitstap regelen met een plaatselijke bus of ander openbaar vervoer. Minder luxe, maar meer avontuur!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!