Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpdesk: stiefkinderen betalen lening niet af

di 8 jan. - 10:14

Een vrouw contacteerde de helpdesk met een vraag over haar woonlening. Ze was een tweede keer getrouwd, met een man die ook al een huwelijk achter de rug had en allebei hebben ze kinderen. Man en vro
lenen

Een vrouw contacteerde de helpdesk met een vraag over haar woonlening.

Ze was een tweede keer getrouwd, met een man die ook al een huwelijk achter de rug had en allebei hebben ze kinderen. Man en vrouw kochten samen een huis, maar de man is overleden en hij had geen schuldsaldoverzekering. Daardoor moet de lening voor het huis verder afbetaald worden.

De vrouw kreeg het vruchtgebruik van het huis, zijn 3 kinderen kregen de naakte eigendom. Zijzelf betaalt haar deel van de lening af op het vruchtgebruik. Maar ook de kinderen van de man moeten hun deel van de lening afbetalen, maar die weigeren dat.

Om te vermijden dat de bank het huis verkoopt betaalt de vrouw nu alles zelf af, maar dat is financieel onhoudbaar. Ze wil nu weten hoe ze de stiefkinderen kan aanzetten om toch de lening af te betalen zodat ze niet op straat komt te staan.

De kinderen erven dus niets in volle eigendom zolang de tweede echtgenote leeft en in het huis woont of de woning verhuurt. Maar de stiefkinderen moeten inderdaad de lening van hun vader verder afbetalen, bevestigde advocate Liliane Versluys.

We vermoeden dat de vrouw nog redelijk jong is, wat betekent dat de stiefkinderen nog lang op het erfdeel van hun vader moeten wachten. Maar ze kunnen de stiefmoeder niet zomaar buiten zetten, zegt advocate Versluys: “ De stiefkinderen hebben het recht onmiddellijk de verdeling van de nalatenschap te vragen, maar dat geldt niet voor de gezinswoning en het huisraad”.

Als de luisteraar uit vrije wil het huis zou verkopen, dàn mogen de stiefkinderen wel vragen dat de stiefmoeder hun deel uitbetaalt. Maar hoe groot dat deel is, dat hangt af van de leeftijd van de stiefmoeder. En in dat verband zegt meester Versluys dat stiefkinderen door de wet goed beschermd zijn: “Bij de berekening van hun aandeel zegt de wet dat men er moet van uitgaan dat de stiefmoeder minstens 20 jaar ouder is dan het jongste stiefkind" (art. 1465 BW)

Dus als het jongste kind 30 is, dan wordt het vruchtgebruik voor de stiefmoeder berekend alsof ze 50 is.” Dus zelfs al is ze nog maar 44 of zo. Dus de waarde wordt kleiner.

Het is een oplossing dat de vrouw – zoals ze al doet - het deel van de stiefkinderen blijft afbetalen. Maar ze spreekt dan wel best af met de stiefkinderen dat het bedrag dat zij nu voor hen betaalt, later wordt afgetrokken van hun erfdeel. Ze laat dat best vastleggen bij de notaris.

Als het voor de stiefmoeder financieel moeilijk is om beide delen af te betalen, dan kan ze een praktische oplossing zoeken bij een advocaat, of een notaris, of bij de bank en bijvoorbeeld de lening laten herschikken, een langere looptijd nemen of eventueel zelfs een stuk laten overnemen door haar kinderen.

Soms is een slechte oplossing beter dan een goed proces!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet