Helpdesk: tot wanneer betaal je alimentatie?

maandag 10 december 2012 - 09:28
alimentatie
De helpdesk van Radio 2 krijgt geregeld vragen van vaders en moeders over het onderhoudsgeld van de kinderen. Catherine vraagt hoe lang haar man nog moet betalen voor zijn 19-jarige dochter. Ze studee

De helpdesk van Radio 2 krijgt geregeld vragen van vaders en moeders over het onderhoudsgeld van de kinderen. Catherine vraagt hoe lang haar man nog moet betalen voor zijn 19-jarige dochter. Ze studeert aan de universiteit maar haar man heeft zijn dochter al 7 jaar niet meer gezien.

En een vader van een 23-jarige zoon uit Limburg betaalt 250 euro alimentatie. Maar die zoon zou afgestudeerd zijn en zou in het buitenland werken. 'Zou' want de vader baseert zich op informatie via de sociale media omdat de zoon geen contact meer opneemt met hem.
Het bedrijf waar de zoon zou werken, wil aan de vader om redenen van privacy geen info geven en op de brieven van de advocaat komt geen reactie. Hoe kan hij nu weten of hij dat onderhoudsgeld nog moet betalen? Of is er misschien een leeftijdsgrens voor alimentatie?

De wet plakt geen leeftijd op de onderhoudsplicht van ouders tegenover kinderen, zegt advocate Liliane Versluys. De wet zegt dat je moet betalen minstens tot het kind 18 jaar is, of langer als de passende opleiding nog niet voltooid is. ‘Passend’ dat is volgens de talenten van het kind en volgens de status van het gezin.

Plichten tegenover rechten

De vader uit Limburg weet niet zeker of de zoon al dan niet aan het werk is.

Maar volgens meester Versluys is het de plicht van de zoon om open kaart te spelen over zijn situatie:

“Studeert hij nog, dan moet hij het bewijs voorleggen van inschrijving voor (voltijdse!) cursussen. Is hij werkloos, dan moet hij een bewijs hebben van inschrijving in één of andere werkloosheidsdienst. Krijgt hij een uitkering, maar is ze onvoldoende om van te leven, dan moet hij zeggen hoeveel die uitkering bedraagt en welke zijn uitgaven zijn. Hij moet daarover schriftelijke bewijzen bijbrengen, bijvoorbeeld bankuittreksels.”

Als de communicatie met de zoon moeilijk is, dan kan de vader misschien aan zijn informatie geraken via de moeder. Want als de zoon nog studeert, dan krijgt de moeder kinderbijslag. En dat bewijs van kinderbijslag zou zij via haar advocaat moeten kunnen voorleggen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!