Het boodschappenlijstje van vrijdag 11 oktober: mandarijnen, pladijs en chrysanten

vrijdag 11 oktober 2019 - 14:15
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Vis: pladijs of schol

Of je 'm nu pladijs of schol noemt, het gaat over dezelfde soort platvis. Die is vanaf nu tot het einde van het jaar op z'n best. "Hij komt recht vanuit de Noordzee op ons bord", vertelt Vera van Vishandel Steloy. "Het is dus ook een duurzame vis, een écht vers product." Door een grote aanvoer ligt de prijs iets lager. "Maar dat betekent jammer genoeg geen spotprijsje. Maar pladijs blijft een interessante keuze tegenover z'n soortgenoten zoals tong of tarbot. Je kan pladijs ook op dezelfde manier klaarmaken."

Hoe donkerder het vel en zijn oranje stippen, hoe verser de pladijs.

Vera van Vishandel Steloy

Groente: witte kool en pompoenen

"De witte kool is al sinds jaar en dag één van de bekendste en meest geconsumeerde koolsoorten in België", vertelt Glenn van Belorta. "Met dit koude weer kan je ze perfect verwerken in een heerlijke Vlaamse stamppot. Of je kan de witte kool in wokgerechten gebruiken als koolhydraatarme vervanger voor noedels. Je snijdt 'm dan best in julienne, fijne reepjes." Ook de platte variant van de witte kool is deze week interessant om in je winkelkar te leggen.

Maar de herfst staat ook gelijk aan pompoenen! Die vind je ook in overvloed bij Bayram Ozdemir, groenten- en fruitboer op de Gentse vrijdagmarkt. "Butternut, Halloween-pompoenen, hokkaido, kastanjepompoenen, spaghettipompoenen, sierpompoenen, ... Keuze te over!"

Fruit: aardbeien en mandarijnen

De appels en peren maken stilaan terug hun intrede. "Maar geniet nog even van de aardbeien", zegt Glenn van Belorta. "Er is een grote aanvoer van kwalitatieve aardbeien, dus grijp je kans zolang het nog kan!"

Nood aan wat vitamine C? "Ga dan voor een mandarijntje", zegt Bayram. "Ze zijn heerlijk zoet en komen uit Spanje."

Bloemen: chrysanten

Bij chrysanten denk je misschien meteen aan kerkhofbloemen. "Maar ze worden tegenwoordig steeds vaker in mooie herfstboeketten gebruikt", vertelt Mathias van Blik in 't Groen. "Dat komt omdat ze een paar weken mooi blijven. Ze bestaan in heel wat verschillende kleuren en groottes. De prijs schommelt tussen 1,20 euro voor troschrysanten en 2,50 euro voor de specialere, grootbloemige soorten."

Snijd af en toe een stukje van de steel en vervang op tijd het water. Zo blijven je chrysanten weken mooi!

Mathias van Blik in 't Groen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!