Hoe geef ik mijn fietsbatterij een langer leven?

donderdag 11 mei 2017 - 06:00
Een fietsbatterij vervangen is een dure grap. Maar je kunt zelf zorgen voor een langere levensduur van je batterij.

Zo gaat je fietsbatterij langer mee  

 • Vraag altijd eerst raad aan je fietshandelaar, hij weet het best hoe je moet omgaan met de specifieke fietsbatterij op jouw fiets. 
   
 • Een elektrische fiets is in de eerste plaats een fiets. Je moet dus altijd zelf trappen om ondersteuning van de motor te krijgen. Hoe meer je zelf trapt, hoe langer je batterij meegaat en hoe groter je actieradius. 
   
 • Stel de batterij niet bloot aan te koude of te warme temperaturen of aan vochtige omgevingen. Zet dus je fiets met batterij niet lange tijd buiten, of bewaar de batterij binnen.   
   
 • Bij de meest voorkomende moderne lithium- ion batterijen kun je niet veel fout doen, maar als je je fiets een langere tijd niet gebruikt kun je best je batterij ongeveer 2/3de opladen. Het is niet goed om de batterij leeg te bewaren want dan kan ze stuk gaan. Het is ook niet aan te raden om ze te vol te laden of de hele tijd aan de lader te laten hangen.  

  Er zijn ook andere types batterijen, en daarvoor gelden andere regels, dus vraag altijd raad aan je fietshandelaar!  
   
 • Hou er ook rekening mee dat je batterij verslijt en dat je na enkele jaren de maximum capaciteit er niet meer uithaalt. Dan is je batterij wellicht aan vervanging toe. 

Zo haal je meer kilometers uit je batterij  

Hoeveel kilometer je kan afleggen met je fiets, hangt van een aantal factoren af: je eigen gewicht, je bandenspanning,  het parcours dat je aflegt ( vlak of bergachtig) , maar ook je rijstijl. Eco-driving voor fietser dus!

 • Zet je fiets in de eco driving modus, dat bespaart energie. Als je altijd maximum ondersteuning vraagt zal je minder kilometers kunnen afleggen met je opgeladen batterij.  
   
 • Vertrek aan het rode licht in een lage versnelling. Vergelijk het met een auto: wie sportief rijdt, verbruikt ook meer brandstof.
   
 • Controleer je bandenspanning om de twee weken. Als je banden te plat staan verbruik je al gauw tot 15% meer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!