Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe geheim is je medicijngebruik?

wo 6 jan. - 10:48

Een apotheker houdt bij welke medicijnen je koopt. Die lijst kan ook zichtbaar zijn voor andere apothekers en je dokter.

Een apotheker houdt hij een jaar lang bij welke medicijnen je koopt. Als je dat wil, is dat medicijnenlijstje ook zichtbaar voor andere apothekers, voor de dokter en andere zorgverstrekkers.

Identiteitskaart aub?

Het kan vreemd overkomen als de huisdokter waar je al jaren patiënt bent je identiteitskaart vraagt. Hij zal daarbij de vraag stellen of je het goed vindt dat je medische gegevens ‘gedeeld’ worden met andere zorgverstrekkers. Daarmee bedoelt hij dat ook de apotheek, of de kinesist waar je gaat, of het ziekenhuis, enz… je medische info ook mogen zien. Het is aan jou om te beslissen of dat mag of niet.

Een apotheek vraagt ook die toestemming. Hij wil dan je farmaceutisch dossier ‘delen’, dat wil zeggen het lijstje van medicijnen die je gewoonlijk koopt. Handig als je door omstandigheden bij een andere apotheker moet gaan, als er twijfel is of je een bepaald medicijn wel mag nemen, of als je in het ziekenhuis opgenomen, wordt. Wie die info nodig heeft, kan ze dan zien. “Het helpt ons om ons werk als verantwoordelijke voor de gezondheid van die patiënt ten volle op te nemen”, zegt Jan Depoorter woordvoerder van de apothekersbond.

Niet alles is zichtbaar.

Apothekers moeten aan de klanten vragen of ze toestemming geven om hun medicijnenlijstje zichtbaar te maken voor anderen. De gegevens worden alleen maar gedeeld tussen de zorgverstrekkers waar de patiënt zelf mee te maken heeft. Een kinesist bijvoorbeeld zal die info niet kunnen zien, als je geen patiënt bent bij hem en als je hem geen toestemming geeft.

Bovendien kan niet elke zorgverstrekker of apotheker AL je medicijnen zien. Alleen de voorgeschreven of geregistreerde geneesmiddelen zijn zichtbaar. De apotheek houdt ook bij welke andere geneesmiddelen je neemt, bijvoorbeeld pijnstillers die niet op voorschrift zijn, maar die zijn alleen zichtbaar voor je vaste apotheker.

Als je verandert van apotheek dan heeft die vroegere apotheker geen recht meer om je gegevens op te vragen en daar is controle op, zegt Jan Depoorter van de Apothekersbond.

Als je niet wil dat je lijstje met medicijnen gedeeld wordt, dan kan je dat ook weigeren. Je kan dat doen via deze website. Je kan hier je toestemming geven om gegevens te delen of je kan net weigeren dat dit gebeurt. Je kan ook zelf je dossier opvolgen.

Op de website apotheek.be vind je ook nuttige informatie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet