Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe verkoop je je huis via een notaris?

do 21 jan. - 3:10

Er bestaan verschillende manieren om huizen te verkopen: bij een immomakelaar, op eigen houtje of via de notaris. Verkopen via de notaris is één van de oudste manieren waarop je je eigendom kan verkopen. De verkoop bij een notaris gebeurt op twee verschillende manieren. De verkoop uit de hand of de openbare verkoop. Notaris Bart Van Opstal van notaris.be geeft een extra woordje uitleg bij de Inspecteur.
stempel zetten op verkoopsdocument huis
© Canva

Voor de tekoopstelling hoef je niet langs de notaris te passeren. Maar je kunt er wel voor kiezen om je verkoop door een notaris te laten organiseren. Het ondertekenen van de akte en afronden van de verkoop gebeurt steeds via de notaris.

Verkoop uit de hand 

“Als je kiest om uit de hand te verkopen via een notaris, dan start de notaris een verkoopdossier met een advertentie.” zegt Van Opstal. “De vele administratie, die erbij komt kijken wanneer je verkoop zelf regelt, schuift door naar de notaris. Die verzamelt o.a. het bodemattest, het EPC en een attest van de keuring van de elektriciteit in een verkoopdossier."

Dit moet grondig gebeuren volgens Bart Van Opstal: “Hierbij is het de taak van de notaris om ook objectief te blijven en de negatieve en positieve dingen van de woning aan te wijzen.” De vraagprijs van de verkoper, die op voorhand bepaald en bekend gemaakt wordt, is niet noodzakelijk de effectieve verkoopprijs. Die prijs kan lager, maar ook hoger zijn. 

De notaris is verplicht om zowel positieve als negatieve dingen aan te duiden van de woning

— Bart Van Opstal, notaris

Het uiteindelijke akkoord, de overeengekomen prijs en de bijhorende voorwaarden komen tot stand tussen de koper en verkoper en kan dus nog wijzigen. Tot slot stelt de notaris de verkoopovereenkomst op tussen de verkoper en koper. De kosten zijn in dit geval voor de verkoper zelf, aldus Van Opstal: 'Je betaalt 1 tot 2 procent kosten aan de notaris als je je huis uit de hand verkoopt."

Verkoop via opbod 

De tweede optie is dat kopers kunnen opbieden op jouw eigendom. “Dit moet gebeuren via de notaris. Het is verboden om kopers tegen elkaar te laten opbieden als je zelf de verkoop organiseert.” benadrukt Van Opstal

De notaris gaat dan opnieuw het nodige administratieve werk voorbereiden én ook de akte opmaken. Hier komt geen bedenktijd bij kijken. Je kan het bod later niet terug intrekken. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over de financiële mogelijkheden voor de verkoop.

Deverkoop via opbod online is minstens even spannend als de klassieke openbare verkoop

— Bart Van Opstal, notaris

“Dat is dan via een klassieke openbare verkoop of online via Biddit. Dat is de online versie van de openbare verkoop. De klassieke openbare verkoop vindt plaats in een openbare verkoopzaal of bijvoorbeeld in een café of feestzaal, maar komt steeds minder vaak voor. De verkoop via opbod online is minstens even spannend als de klassieke openbare verkoop." zegt Van Opstal. 

Op www.biddit.be kan je de startprijs zien én in welke prijscategorie een woning valt. Je kan dan ook online een bod uitbrengen via je laptop of computer met behulp van je eID-kaart of via mobiele telefoon met de app Itsme. De concurrentie van het online opbieden gebeurt volledig onder toeziend oog van de notaris

De kosten van de tekoopstelling variëren van dossier tot dossier. Het is niet mogelijk om daar een vast bedrag op te kleven. Ze zijn afhankelijk van de vraag hoeveel publiciteit en hoeveel bezoekdagen je wil. Je kunt best contact opnemen met het notariskantoor om deze kosten op voorhand te bespreken. 

Via deze link kom je meer te weten over de specifieke werking van Biddit.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet