Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe word ik zelfstandige in bijberoep?

vr 23 aug. - 5:15

In het één programma 'Voor Hetzelfde Geld' kon je zien hoe Thomas Vanderveken en Britt van Marsenille probeerden om op 1 dag zoveel mogelijk bij te verdienen. Maar als je ook wil weten hoe je dat he
bijberoep

In het één programma Voor Hetzelfde Geld kon je zien hoe Thomas Vanderveken en Britt van Marsenille probeerden om op 1 dag zoveel mogelijk bij te verdienen. Maar als je ook wil weten hoe je dat het best op regelmatige basis doet, lees je best wat verder

Occasioneel vs. regelmatig bijverdienen

Als je een dag of heel af en toe – occasioneel – iets bijverdient, dan moet je dat in principe aangeven op je belastingformulier. Dat zijn dan ‘diverse inkomsten’, die aan 33% worden belast. Maar vanaf het moment dat je op ‘regelmatige basis’ bijverdient, is dat niet meer voldoende. Dat begrip ‘regelmatig’ is natuurlijk niet zo duidelijk - de wet is daar nogal vaag over. Maar je mag in elk geval naast je job in loonverband niet meer dan 90 dagen per jaar bijverdienen zonder beroepsovereenkomst. Als het meer is, dan moet je zelfstandige in bijberoep worden.

Voorwaarden


Niet iedereen kan zelfstandige in bijberoep worden, er zijn enkele voorwaarden:

  • Je moet een hoofdberoep hebben: dat wil zeggen dat je ten minste 19 uur moet werken in een hoofdberoep (meestal in loondienst)
  • Je moet minimum 18 jaar zijn
  • Je moet voldoen aan de vestigingswet:
    o Je moet een getuigschrift van bedrijfsbeheer kunnen voorleggen of een bachelordiploma behaald hebben
    o Voor gereglementeerde beroepen /gereglementeerde_beroepen/ ) moet je je beroepskennis kunnen aantonen met een diploma

Stap 1: het ondernemingsloket


Het ondernemersloket zal nagaan of je in aanmerking komt om zelfstandige te worden. Je kan je daar inschrijven in de KBO, de kruispuntbank voor ondernemingen. En het is ook hier dat je een BTW-nummer kan aanvragen.

De inschrijving in de kruispuntbank van ondernemingen kost je 81.50 euro. Voor een eigen BTW-nummer moet je ook betalen – dat zal zo’n 60 euro zijn, maar de precieze som hangt af van ondernemersloket tot ondernemersloket.

Een BTW-nummer als ondernemer in bijberoep is niet verplicht. Je kan ook een vrijstelling van BTW aanvragen. Dat betekent enerzijds dat je geen BTW moet aanrekenen aan je klanten, maar ook dat je geen BTW in mindering kan brengen van je investeringen. Je hebt geen BTW-nummer nodig als je bruto-omzet per jaar kleiner is dan 5 580 euro. Dan ben je “een kleine onderneming die vrijgesteld wordt van BTW”.

Stap 2: een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen


Als zelfstandige moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Je mag dat fonds zelf kiezen, maar je zal in elk geval 3 keer per jaar een bijdrage moeten betalen (de zogenaamde kwartaalbijdrage) die berekend wordt aan de hand van je inkomsten.

Maar als kleine zelfstandige in bijberoep kan je die dans wel ontspringen als je jaarlijks minder dan 1400 euro netto verdient.


Stap 3: je belastingen


Als je iets extra verdient in bijberoep, moet je daar ook belastingen op betalen. De inkomsten uit je bijberoep worden bij de inkomsten uit je hoofdberoep geteld, en het kan dus zijn dat je daardoor in een hogere belastingschaal terechtkomt. Maar dat betekent niet dat die hogere belastingschaal van toepassing is op je volledige inkomen. Het is enkel voor het gedeelte dat je boven de grens zit dat je meer belasting betaalt.

Er bestaat een handige tool om uit te rekenen hoeveel belasting je zou moeten betalen op je bijverdienste: Tax Calc

. Je kan er anoniem verschillende simulaties mee maken.


Stap 4: je verzekeringen

Je bijverdienste als zelfstandige heeft ook een invloed op je verzekeringen. Ook die waar je misschien niet meteen aan denkt - zoals je auto- en brandverzekering.

De autoverzekering die de meeste particulieren hebben is een autoverzekering die ongevallen dekt zolang je die auto gebruikt voor privégebruik en voor het traject woon-werk. Als je je auto ook voor beroepsactiviteiten gebruikt – bijvoorbeeld voor het ronddelen van reclamefolders of het bezorgen van pakjes – wordt je ook beroepshalve gebruikt en dat moet je aangeven aan je verzekeringsmaatschappij.

Als je door je bijberoep je huis wat moet aanpassen – met een praktijkruimte bijvoorbeeld – en veel bezoekers ontvangt, dan moet je dat ook aangeven aan je brandverzekering

En daar houdt het niet op, want als zelfstandige heb je eigenlijk ook extra verzekeringen nodig:

  • een arbeidsongevallenverzekering: die is verplicht als je personeel in dienst hebt
  • een beroepsaansprakelijkheidsverzekering: die is in sommige sectoren verplicht zoals voor architecten of reisorganisatoren
  • een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering of BA uitbating
  • een gewaarborgd inkomensverzekering

Conclusie

Als je zelfstandig wil worden in bijberoep, informeer je dan goed, ga langs bij verschillende makelaars en instanties.

Meer informatie:

UniZeb: Unie van zelfstandigen in bijberoep
Zelfstandige in bijberoep (belgium.be)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet