Hoe zorg je ervoor dat jouw telefoonnummer privé blijft?

dinsdag 2 februari 2021 - 08:00
Daisy uit Genk krijgt onlangs een getuige van Jehova aan de lijn. Ze schrikt van het telefoontje want ze heeft haar telefoonnummer laten schrappen uit de Witte Gids. Ze wil namelijk niet dat onbekenden haar zomaar bellen. Maar blijkbaar staat haar nummer nog op de website 'De Klapper'. Wat is dat en hoe komen zij aan haar gegevens?

"Ik heb inderdaad vernomen dat onze leden af en toe De Klapper raadplegen", klinkt het bij Louis De Wit van Jehova's getuigen. "Ook wij gaan door de coronacrisis niet meer van deur tot deur, toch willen heel wat van onze leden 'het goede nieuws van de Bijbel' verkondigen. Dat doen ze telefonisch en ik heb vernomen dat ze hun nummer vinden in de Witte Gids en De Klapper." De Wit benadrukt dat dit niet in opdracht is van de organisatie maar de leden dit uit vrije wil doen.

Wat is de Klapper?

Na dit verhaal willen zowel Daisy als Inspecteur Sven graag weten wat De Klapper precies is. "We zijn zo'n 40 jaar geleden ontstaan in Eeklo als een lokale adressen- en telefoongids. Een papieren telefoongids die werd bedeeld aan alle inwoners. Ondertussen zijn er zo'n 100 gemeentes in Oost- en West-Vlaanderen die De Klapper in de bus krijgen."

Maar Daisy woont in Genk, Limburg dus, en toch hebben Jehova's getuigen haar nummer gevonden? "Op papier verschijnt de Klapper niet in Genk, maar we bieden op onze website ook een zoekmachine aan om mensen terug te vinden over heel België."

Privénummer aub

Als je bij je operator nooit expliciet hebt gevraagd voor een privénummer, dan komen je gegevens in een centrale database terecht. En het is net op die centrale database dat alle gidsuitgevers, zowel op papier als digitaal, een beroep doen. Bedrijven als de Witte Gids, De Klapper, 1207 of Infobel kunnen hun gegevens dus halen in die database. 

Als je wil dat jouw telefoonnummer privé blijft, kan je het laten verwijderen bij die verschillende bedrijven, maar veel efficiënter is het om aan je operator te vragen jouw telefoonnummer privé te houden. Ze zullen het dan laten verdwijnen uit die centrale database waardoor het niet meer in de handen komt van die verschillende bedrijven. Je kan jouw operator die vraag uiteraard stellen via de klantendienst, maar je kan het ook online laten aanpassen. Voor Proximus-klanten kan dat via deze link, Telenet-klanten klikken hier.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!