Huurauto: zo pak je schade aan

dinsdag 24 juni 2014 - 08:14
Wat als je een botsing hebt met een huurauto? En wat als de verhuurder je verantwoordelijk stelt voor extra schade?

Inspecteur Decaluwé geeft ook zijn 3 gouden tips voor een zorgeloze vakantie met een huurauto. Je kan zijn tips HIER nog eens nalezen.

Maar wat moet je doen als je toch iets voorhebt met je huurwagen? Of als de autoverhuurder zegt dat jij extra schade hebt veroorzaakt maar dit niet het geval is?

Botsing

Als er iemand tegen jouw huurwagen rijdt, dan moet die persoon vanzelfsprekend voor de schade opdraaien. Vul dus zeker bij een botsing de nodige schadeformulieren in en laat die door de tegenpartij ondertekenen.

Maar het kan ook dat er iemand tegen jou rijdt, terwijl jij even bent gaan winkelen in de supermarkt of aan het zonnen bent op het strand. En dan heb je soms geen formulieren kunnen invullen en weet je niet wie de dader is als die zichzelf niet kenbaar maakt.

Normaal moet je dan toch niet voor de kosten opdraaien. Want in elk Europees land is er een instelling die tussenkomt voor de kosten als de dader onbekend is of vluchtmisdrijf heeft gepleegd.

Helaas is de theorie vaak gemakkelijker dan de praktijk. Vaak zal de huurmaatschappij of verzekering jouw verhaal niet geloven. En dan kan je niet anders dan je geld terugeisen via de rechtbank.

Schadebetwisting

Het kan ook dat jij jouw auto binnenbrengt en dat de autoverhuurder dan zegt dat jij nieuwe schade hebt aangebracht maar dat dit volgens jou niet klopt. Als je dan foto’s voor je vertrek hebt getrokken, dan zit je sowieso goed. Want dan kan je bewijzen dat je niets fout hebt gedaan.

Maar als je geen foto’s hebt, dan zit je in een lastig parket. Als je een verzekering hebt, dan komt die soms tussen beiden. Maar als je die niet hebt, dan kan het zijn dat de autoverhuurder een deel van je waarborg zal achterhouden. Wil je het geld van je waarborg terugzien, dan zal je gerechtelijk het oordeel van de autoverhuurder moeten aanklagen.

Schadeformulier

Als de autoverhuurder vindt dat er nieuwe schade is, dan zal hij een schadeformulier willen invullen. Dat is wettelijk verplicht. Je kan dat formulier dus beter invullen, ook als je niet akkoord bent met de bevindingen van de autoverhuurder. Maar schrijf er dan wel duidelijk bij dat jij de schade betwist en niet akkoord gaat met de mening van de autoverhuurder.

Vul je dat schadeformulier niet in, dan kan de autoverhuurder een incassobureau op je afsturen.

Het schadeformulier kan dienen als basisdocument als je naar de rechter stapt om het oordeel van de autoverhuurder aan te klagen.

Je kan je klacht ook indienen bij het ECC, het Europees Centrum voor de Consument. Zij helpen bij de bemiddeling en met een eventuele rechtszaak. Het ECC kan je contacteren via DEZE website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!