Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

"Ik heb recht op 25.000 euro, maar de veroordeelde heeft geen cent"

ma 18 feb. - 7:13

In 2015 werd er zo'n 22.000 euro gestolen van Petra haar rekening, haar code werd gekraakt. De dader is bekend en veroordeeld door de rechtbank. Hij moet haar 25.000 euro terugbetalen. Maar hij heeft geen geld en geen eigendommen en tot op vandaag heeft Petra dus nog geen cent gezien. Ze is ten einde raad.

Hoe kan je er voor zorgen dat een vonnis dat werd uitgesproken door de rechter toch wordt nageleefd? Welke stappen kan je ondernemen om toch nog te krijgen waar je recht op hebt?

Naar de deurwaarder

In eerste instantie check je best of jouw verzekering (familiale- of diefstalverzekering) de schade dekt. Zo zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie. Komt jouw verzekering niet tussen, dan is de eerste stap een gerechtsdeurwaarder onder de arm nemen. Dat kan je doen samen met je advocaat, maar dat is geen verplichting. Je kan perfect op eigen houtje naar een gerechtsdeurwaarder stappen met jouw vonnis.

De gerechtsdeurwaarder gaat dat vonnis dan laten 'betekenen' aan de tegenpartij. Heel concreet betekent dat dat de gerechtsdeurwaarder zal gaan kijken of er wat in beslag genomen kan worden. Dat kan een woning zijn of een wagen, maar de gerechtsdeurwaarder kan ook bekijken of er inkomsten zijn uit arbeid bijvoorbeeld. Hij zal bekijken of met die gelden de schuldeiser vergoed kan worden.

Schuldenaars hebben vaak verschillende schuldeisers en worden dus ook vaak geconfronteerd met verschillende gerechtsdeurwaarders op hetzelfde moment. Daarom bestaat er een digitaal beslagregister waarin de gerechtsdeurwaarders kunnen nagaan welke verschillende schulden er zijn en waarop al beslag is gelegd.

 

Collectieve schuldenregeling

De uitleg hierboven gaat er van uit dat de schuldenaar nog eigendommen of inkomsten heeft zodat er nog iets in beslag kan genomen worden. Maar dat is niet altijd het geval, net als bij luisteraar Petra bijvoorbeeld. Op zo'n moment wordt er dan ook vaak overgegaan tot een collectieve schuldenregeling.

Een collectieve schuldenregeling is een systeem dat iemand die heel wat schulden heeft toch probeert te beschermen. Jouw gelden worden op dat moment beheerd door een schuldenbemiddelaar en de verschillende deurwaarders kunnen vanaf dan niet meer zomaar naar je afkomen en zaken in beslag nemen. De schuldbemiddelaar zal bekijken wat de schulden zijn en hoe met eventuele gelden schuldeisers kunnen terugbetaald worden. 

Als nieuwe schuldeiser maak je je dus best kenbaar bij de schuldenbemiddelaar en via de rechtbank zal dan bekeken worden of de bestaande regeling kan uitgebreid worden. Dus dat ook jouw schuld mee kan opgenomen worden in de schuldenregeling.

Een fonds voor slachtoffers?

De Federale overheidsdienst heeft inderdaad een fonds om financieel tussen te komen bij slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Een diefstal met geweld bijvoorbeeld. Een gewone diefstal zonder geweld, zoals in het geval van Petra, is niet opgenomen in het fonds.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet