de inspecteur
Is rundsvlees van bij de slager echt lekkerder dan vlees van de supermarkt? En wat met bio?
consument
di 27 okt. - 6:45
Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende. Dat is een mager stukje vlees met relatief weinig vet en calorieën. "We kochten vlees bij 10 supermarkten, 11 biowinkels en 18 zelfstandige slagers waarvan 8 bioslagers," zegt woordvoerder Simon November. "Bijna alle stukken vlees waren van Belgische origine."
De test bestond uit twee delen. "Enerzijds deden we een labotest waarbij de kwaliteit van het vlees onderzocht werd. Anders hebben experten het rundsvlees beoordeeld op basis van versheid, malsheid, sappigheid en smaakintensiteit."
Vrouwelijke vlees is lekkerder
De resultaten van de test zijn volgens Simon November duidelijk. "De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Maar waarom is vlees van vrouwelijke runderen lekkerder? "Die dieren worden meestal op latere leeftijd geslacht. Nadat ze al gekalfd hebben. Daardoor is de smaak dus voller en rijper."
Wat met de prijs?
Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder."
Biovlees is dus het duurste. Maar proef je dat verschil is? "Uit de test blijkt dat biovlees niet lekkerder of gezonder is. Er zit vaak zelfs iets meer vet in. Maar er zijn wel andere aspecten die meespelen. Er worden bijvoorbeeld geen pesticiden gebruikt in het veevoer en ook het welzijn van de dieren speelt een belangrijkere rol."
Een naam zegt niet alles
Test Aankoop pleit er ook voor om de benamingen van vlees duidelijker te regelen. "Er worden steeds meer culinaire benamingen gebruikt om het vlees te verkopen zoals steak van de chef of steak maître d'hotel. Maar die namen zeggen niet welk stuk van het rund ze bevatten."
Er moeten dus duidelijkere regels komen volgens Simon November. "We willen een duidelijke verplichte etikettering die zowel de officiële naam als de culinaire naam van het vlees vermeldt. Zo weet de consument welk vlees hij koopt."