Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Isoleren? Vraag zeker je premies aan!

di 14 nov. - 3:15

Isoleren zorgt voor een lagere energiefactuur. Maar wist je dat je ook recht hebt op heel wat premies? Twee keer goed voor je portemonnee!

Premies voor bestaande woningen

Na een grondige premiehervorming begin 2017 blijven de energiepremies voor 2018 bijna identiek als die in 2017.

Dakisolatie

6 euro/m² geplaatst door een aannemer, en 3 euro/m² als je zelf je dak isoleert. De R-waarde (isolatiewaarde) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn. Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 4 respectievelijk 2 euro/ m².

Spouwmuurisolatie

5 euro/m², de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1.

Na-isolatie buitenmuur aan de buitenzijde

15 euro/m². De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,0 m²K/W zijn en de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer.

Muurisolatie aan de binnenzijde

15 euro/m² voor muurisolatie aan de binnenzijde. De R-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn, en de werken uitgevoerd door een aannemer moeten worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken, ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid of een certificaat van bekwaamheid als aspirant.

Vloerisolatie op volle grond of isolatie van het plafond van een kelder

6 euro/m², uit te voeren door een aannemer, de R-waarde van de isolatie moest minstens 2,0 m²K/W bedragen.

Beglazing

10 euro/m² voor glas met een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van maximaal  1,1 W/m²K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen moet via een markering de energieprestatie van het glas af te lezen zijn.

Zonneboiler

550 euro/m², maximum 2.750 euro en maximum 40% van de factuur. De aannemer moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid. Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 375 euro per/m², maximum 1875 euro.

Warmtepomp

  • 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp
  • 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp
  • 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp
  • 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp),

telkens maximum 40% van het factuurbedrag. De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. 

De warmtepomp moet beschikken over een productlabel volgens de Ecodesignverordening: minstens A++ -label voor een geothermische warmtepomp, en minstens A+-label voor een niet-geothermische warmtepomp. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling.

De aannemer die de kwaliteitsvolle uitvoering van de installatie valideert, moet beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Totaalrenovatiebonus voor wie minstens 3 investeringen uitvoert

De totaalrenovatiebonus in woningen komt bovenop de individuele premies die je via je distributienetbeheerder krijgt. Om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus moet je binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de zeven volgende energiebesparende ingrepen:

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
  • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
  • vloerisolatie (minstens 30 m²)
  • nieuwe beglazing (minstens 5 m²)
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem.

Het bedrag hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren.

  • Bonus 3 maatregelen: 1250 euro
  • Bonus 4 maatregelen: bijkomend 500 euro
  • Bonus 5 maatregelen: bijkomend 1000 euro
  • Bonus 6 maatregelen: bijkomend 1000 euro
  • Bonus 7 maatregelen: bijkomend 1000 euro

Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen.

Belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te krijgen, is dat de volledige woning of appartement geïsoleerd is conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een aparte premie voor dak, vloer, muur en beglazing. Om voor de bonus in aanmerking te moeten, moeten dus het volledige dak, alle muren, alle vloeren en alle beglazing voldoende zijn geïsoleerd.

De burenpremie: BENOveren

Wil je een renovatie niet alleen aanpakken? Schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? Ben je niet thuis in de wereld van renovatiewerken?

Dan is een collectief renovatietraject iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Om deel te nemen aan een burenpremieproject komen de volgende energiebesparende maatregelen in aanmerking:

  • dak-of zoldervloerisolatie
  • isolatie van buitenmuren (aan de buitenkant en binnenkant of in de spouw)
  • vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmd verdiep
  • hoogrendementsbeglazing
  • installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem

Je kan je als deelnemer aanmelden op de website van je netbeheerder (Eandis of Infrax). Als er 10 of meer deelnemers uit dezelfde buurt inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een collectief renovatieproject opgestart en een benovatiecoach aangewezen. Wanneer er geen 10 deelnemers binnen dezelfde gemeente zich inschrijven, zullen de netbeheerder en de gemeente zoeken naar een oplossing op maat.

Ja kan ook rechtstreeks contact opnemen met een projectbegeleider.

Verlaging onroerende voorheffing voor Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Wie zijn huis voldoende energiezuinig maakt, betaalt minder onroerende voorheffing. Concreet: wie sinds 1/10/2016 een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie heeft ingediend  en op het einde van de rit een E-peil van maximaal E90 kan voorleggen, krijgt vijf jaar lang 50% procent korting. Zakt het E-peil naar E60, dan is vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing meer verschuldigd.

De 'ingrijpende energetische renovatie' is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd. Hoe beter het isolatieniveau van een huis, hoe energiezuiniger het is, en hoe lager het E-peil (de energieprestatie).  

Renovatiepremie van de Vlaamse overheid

Eigenaars met een lager of gemiddeld inkomen en eigenaars (zonder inkomensgrens) die verhuren aan een sociaal verhuurkantoor en die hun huis renoveren, kunnen een renovatiepremie van maximaal 10.000 euro aanvragen. De uitbetaling van de  renovatiepremie wordt verdeeld over twee aanvragen, met een tussentijd van minstens één jaar en maximaal 2 jaar.

De leeftijdgrens van een woning waarvoor de renovatiepremie kan worden aangevraagd moet minstens 30 jaar oud zijn.

Dit jaar komt het plafond op 42.890 euro voor een alleenstaande, en 61.270 euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste of voor gehuwden en samenwonenden. Per bijkomende persoon ten laste mag er 3.440 euro worden bijgeteld. Er wordt voor aanvragen in 2018 gekeken naar het inkomen van twee jaar geleden, dus 2016.

Welke werken?

Er komen 4 groepen van werken in aanmerking

  • De structurele elementen van de woning (diverse ruwbouwwerken)
  • Dakrenovatie (o.a.  nieuwe dakstructuur, dakpannen, dakgoten, maar geen isolatie)
  • Buitenschrijnwerk (nieuwe ramen en buitendeuren, voorzien van ventilatievoorzieningen)
  • de technische installaties (o.a. plaatsing centrale verwarming, vernieuwing elektrische installatie, vernieuwing sanitair (maar geen pv, warmtepomp of zonneboiler).

Meer informatie via deze website.

Premies voor nieuwbouw

Voor nieuwbouwwoningen die veel energiezuiniger zijn dan de eisen op het ogenblik van de bouwaanvraag, krijg je een korting op de onroerende voorheffing. De korting is afhankelijk van het jaar van bouwaanvraag en het behaalde E-peil. Deze korting wordt automatisch toegekend en moet dus niet apart worden aangevraagd.

  • Bouwaanvragen in 2013: 50% korting bij een E-peil van maximaal E50, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E40, gedurende 5 jaar. (voor oudere bouwaanvragen –zie www.energiesparen.be)
  • Bouwaanvragen in 2014 en 2015: 50% korting bij een E-peil van maximaal E40, gedurende 5 jaar, 100% korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende 5 jaar.
  • Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2016:  50% korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende 5 jaar 100% korting bij een E-peil van maximaal E20, gedurende 5 jaar.

Wie een nieuwbouw plaatst met bouwaanvraag tot en met 2013 kan ook een premie krijgen van de netbeheerder bij de plaatsing van een zonneboiler en/ of een warmtepomp (premie identiek als in bestaande woningen, zie onder 1). Voor bouwaanvragen tot en met 2016 is ook een E-peil premie van netbeheerder mogelijk, onder bepaalde voorwaarden.

Meer informatie via deze website.

Energielening

Lening 2%: algemene doelgroep

Met een energielening kan u werken financieren waardoor u energie zal besparen in uw woning of nieuwbouw BEN-woning. U kunt, vanaf 1 oktober 2017, maximaal 15.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van acht jaar. De intrest bedraagt 2%. Nog tot eind 2018 kan een energielening worden afgesloten. Info krijg je in het energiehuis van jouw gemeente. 

Lening 0%: prioritaire doelgroep

Daarnaast kan ook de prioritaire of kwetsbare doelgroep een energielening afsluiten tot 15.000 euro, terug te betalen over termijn van 10 jaar, intrest 0%. Ook in 2019 en daarna kan deze doelgroep nog een energielening afsluiten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet