Kaasmeesters Van Tricht proeven kaasfondue uit de supermarkt: hoe hoger de prijs, hoe meer smaak

vrijdag 19 februari 2021 - 08:30
Als Inspecteur Sven aan bergvakanties denkt, dan denkt hij ook meteen aan kaasfondue. En omdat wij niet naar de bergen mogen, halen we die bergen en die kaasfondue maar naar hier met een proefsessie kaasfondue.

Kaasfondue is altijd een feest! De pot in het midden van de tafel, en dan met kleine stukjes brood door die gesmolten smeuïge kaas gaan. Lekker! En je hoeft die kaasfondue niet zelf te maken als je dat niet ziet zitten, onze supermarkten hebben ook kant-en-klare kaasfondue in de rekken leggen. 

Goedkope en duurdere merken

De Inspecteur koopt twee huismerken en twee bekende merken kaasfondue. Daarmee trekt hij naar de kaasaffineurs van Van Tricht in Antwerpen voor een proefsessie. Papa Michel en zoon Frederic hebben een neus voor goede kaas. Wat denken zij van deze kant-en-klare fonduekaas?

Dit zijn de merken die De Inspecteur koopt:

  • Boni kaasfondue: 7,48 euro/kg
  • Delhaize fondue Swiss: 10,13 euro/kg
  • Le Rustique fondue: 15 euro/kg
  • Entremont fondue Savoyarde: 18,38 euro/kg

Smaak evenredig aan prijs

Onze kaasaffineurs Michel en Frederic proeven in stijgende lijn wat de prijzen betreft. Ze starten met de goedkoopste van Boni.

"Wat ons opvalt is dat Boni enkel spreekt over Zwitserse kazen en niet specifiek vermeldt welke kazen het precies gebruikt in zijn recept". De structuur van de Boni kaasfondue zit alleszins goed. "Heel belangrijk bij kaasfondue is dat de gesmolten kaas goed rekt, en dat doet deze. De prijs is heel laag en toch zit de smaak goed, al had hij wat meer karakter mogen hebben."

Dat karakter vinden onze kaasmeesters wel terug bij de kaasfondue van Delhaize: "Delhaize gebruikt Gruyère en Emmentaler. De smaak is heel toegankelijk en voller dan die van Boni. Je smaakt de Zwitserse spirit."

In de kaasfondue van Delhaize proef je de Zwitserse spirit

Michel Van Tricht

Waar de huismerken Zwitserse kaas gebruiken, kiezen de duurdere merken Le Rustique en Entremont voor Franse kazen. Frederic Van Tricht: "Dat is ook het leuke aan kaasfondue, er is geen recept dat zegt hoe het precies moet. Iedereen probeert er een beetje z'n eigen toets aan te geven."

Le Rustique kiest voor een mengeling van drie kazen: "Er zit een soort vettigheid in de structuur waardoor je echt die gesmolten kaas proeft. De smaak is gebalanceerd en qua smaak een mooi geheel."

Entremont is de duurste uit de test maar volgens vader en zoon van Tricht ook de lekkerste: "Deze kaasfondue is de meest elastische van de vier, de meest gekruide ook en geeft daarom de meest complete smaak."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!