de inspecteur
Kabeljauw in volle glorie op dit moment
do 28 feb. - 10:08
Vis: Kies nu voor kabeljauw
Januari, februari en maart is het moment om kabeljauw te kopen. De Ijslandse en Noorse kabeljauw, en uiteraard de skrei, zijn nu volop beschikbaar en van topkwaliteit. De prijs is erg gemiddeld: niet overdreven duur en niet te goedkoop.
Eind maart is de vangst van de skrei voorbij omdat de quota op die vis dan ongeveer opgevangen zal zijn. Er komt dan heel wat minder kabeljauw binnen en de druk komt terug op onze eigen kabeljauw. En dat zou wel eens invloed kunnen hebben op de prijs, het blijft afwachten.
Voor de rest op zee
De Noordzeetong en de griet zijn gedaald in prijs. Er zijn enkele kleine stijgers: de lotte, staartvis, zeeduivel en rogvleugel.
Fruit: Boskoop appel
De boskoop appel heeft een typische kenmerkende smaak. Die smaak komt perfect tot zijn recht in appelmoes of door hem te stoven. De appel is bovendien rijk aan vitamine C.
De zoetebekken onder ons kunnen hem beter eens combineren met bruine suiker in de oven.
Groente: Courgettes
Ze zijn er: de eerste courgettes van Belgische bodem. Iedereen kent de langwerpige groene courgette maar er zijn ook enkele varianten: gele langwerpige of groene bol-courgettes.
Wil je wat gezonder koken? Dan kan je een courgette-spaghetti maken. De dunne sliertjes kan je makkelijk maken met een spiraal snijder of een mandoline. Andere manieren om de courgette te gebruiken in de keuken is in een ovenschotel, in de wok, in een quiche of als pizzabodem.