Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kan je zonder bankrekening?

vr 31 mei - 6:15

Luisteraar Kelly vraagt zich af of je kan leven zonder bankrekening. Ze vindt dat een bankrekening alleen maar geld kost, omdat geld op de bank niks meer opbrengt. “En als je zonder rekening kan, ho
bank

Luisteraar Kelly vraagt zich af of je tegenwoordig kan leven zonder bankrekening. Ze vindt dat een bankrekening alleen maar geld kost, omdat geld op de bank niks meer opbrengt. “En als je zonder rekening kan, hoe zit het dan met overschrijvingen? En kun je dan bijvoorbeeld nog kinderbijslag krijgen?”

100.000 Belgen bewijzen dat het kan

Het is effectief mogelijk om te leven zonder bankrekening. Volgens Febelfin – de federatie van de financiële sector– doet ongeveer één procent van de Belgen dat ook, dat zijn meer dan 100.000 mensen!

Zo’n 10 jaar geleden waren dat er trouwens nog vier keer zoveel, maar dat veranderde dankzij de wet op de basisbankdienst. Dankzij die wet heeft iedereen recht op een zichtrekening bij om het even welke bank naar keuze. Je moet wel je hoofdverblijfplaats hebben in België, het moet gaan om een rekening voor particuliere doeleinden, je mag nog niet over een zichtrekening beschikken en je mag ook niet meer dan 6000 euro op een spaarrekening hebben staan.

Als je aan die voorwaarden voldoet is de bank verplicht om jou zo’n basisbankdienst aan te bieden. Die werkt zoals om het even welke zichtrekening: je kan er geld afhalen en stortingen doen. De prijs van die basisbankdienst bedraagt 12,50 euro op jaarbasis (geïndexeerd). Ze is dus niet de goedkoopste zichtrekening, want er zijn ook banken die gratis rekeningen aanbieden…

Kan ik nog geld krijgen zonder rekening?

Ook als je geen bankrekening hebt kun je je loon ontvangen. Je werkgever is namelijk niet verplicht om je loon over te schrijven op een rekening. En dat zal voorlopig ook zo blijven, zegt staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez.

Ook kinderbijslag of andere uitkeringen ontvangen is geen probleem: dat kan via een postwissel of circulaire cheque. Je krijgt die van de postbode en kan hem inwisselen tegen contant geld in de bank. Ongeveer 10.000 gezinnen regelen zo hun kindergeld. Alleen zijn daar wel wat nadelen aan verbonden.

Een circulaire cheque innen is vaak niet gratis (banken rekenen er kosten voor aan); het is niet zo veilig (een circulaire cheque kan verloren gaan of gestolen worden en het duurt tot 10 dagen om een duplicaat aan te vragen) en het is ook minder praktisch (je kan je geld niet afhalen waar, wanneer je dat wil). Die nadelen gelden trouwens voor alle uitkeringen die via postwissel betaald worden.

Facturen betalen?

Als je geen rekening hebt, kun je je overschrijvingen regelen via Bpost. Iedereen kan in een postkantoor of postpunt contant geld storten op een derdenrekening: je gaat naar het loket met je centen en het bewuste rekeningnummer, en de bediende voert de overschrijving uit voor jou. Dat gebeurde vorig jaar 5.850.000 keer – niet weinig…

In postpunten is er wel een begrenzing van het bedrag (maximaal 300 euro), en daar kan het eigenlijk ook alleen maar met een gestructureerde mededeling. In postkantoren is er geen begrenzing. Het kost wel 85 cent als je stort op een rekening bij B-post Bank of B-Post zelf, en 2,80 euro als je stort op een andere rekening.

Dus als je één keer de elektriciteitsfactuur op die manier betaalt, dan kost het je 2,80 euro. En dat is al duurder dan de volledige maandpremie voor een zichtrekening bij de meeste banken…

Wat lukt niet?

Dure aankopen, zoals een (nieuwe) auto, zullen waarschijnlijk niet meer kunnen. Tot 2012 mocht je cash-aankopen doen tot 15.000 euro. De huidige regering verlaagde dat bedrag tot 5.000 euro, en vanaf 1 januari 2014 wordt 3.000 euro het maximum voor contante betalingen.

Een huis cash kopen zit er dus niet in, en ook een hypothecaire lening zal moeilijk worden: steeds meer banken eisen dat je loon (of uitkering) ook op je zichtrekening bij hen aankomt.

En verder moet je nog een aantal zaken missen, die alleen via de bank kunnenbetaald worden, denk maar aan een concertticket of een vlucht. Bij heel wat vliegtuigmaatschappijen kan je alleen mee als je via de bank betaalt…

Dus?

Je kan leven zonder bankrekening, maar reken dan ook op een aantal ongemakken. En vreemd genoeg ben je vaak duurder af zonder dan met bankrekening. Jij vindt je bankrekening misschien ook wat aan de dure kant, maar cash is soms nog duurder

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet