Kleine dorpjes lopen leeg

dinsdag 7 mei 2019 - 08:00
In kleinere dorpen, zoals bijvoorbeeld Oudegem, verdwijnen tegenwoordig heel wat zaken op korte termijn. Van bankkantoren tot bibliotheken en zelfs de rode brievenbussen. Voor oudere of gehandicapte mensen kunnen dus steeds minder zelfstandig zaken regelen. Wordt hier iets aan gedaan of worden ze aan hun lot overgelaten?

Maatschappelijk probleem

Het komt de laatste tijd wel vaker voor dat banken of brievenbussen verdwijnen in kleinere dorpen. Op zich is daar weinig tegen te doen want ze hebben geen verplichting om overal aanwezig te zijn.

Buurtpunten en mobiele dienstencentra

In sommige gemeenten bestaan er buurtpunten. Dat zijn punten, dichtbij de mensen, waar je terecht kan voor verschillende zaken zoals dienstverleningen, administratie, zorg, vrije tijd, cultuur en sport. In andere gemeenten wordt gebruik gemaakt van een mobiel dienstencentrum. Daarmee gaat m’n echt tot in buurten en wijken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Op die manier kunnen zij hun vragen stellen of hulp krijgen als ze formulieren invullen.

Volgens Nathalie van de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG) moeten jongeren beseffen dat ze niet in dorpen moeten gaan wonen waar alles verafgelegen is.

Allemaal terug naar de stad?

Zeker en vast niet. Plaatsen waar vrije tijd, welzijn, dienstverlening en mobiliteit mogelijk zijn, zijn fijn om te wonen volgens de VVSG.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!