Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Koen Wauters: "Vaccin tegen corona komt er ten vroegste begin 2021"

wo 13 mei - 8:22

Wanneer ben je immuun tegen het coronavirus en wanneer zal er een vaccin zijn. Wetenschapsjournalist Koen Wauters beantwoordt jouw vragen over immuniteit en vaccinatie.

Hoe ziek moet je zijn om immuniteit tegen corona op te bouwen?

Uit cijfers blijkt dat op dit moment zo'n 6% van de Belgische bevolking immuun is tegen het coronavirus. Maar er is veel onduidelijkheid over hoe ziek je moet zijn alvorens je immuniteit opbouwt. "In theorie geldt: hoe zieker, hoe meer immuner. Normaal gezien ben je immuun wanneer je een ziekte hebt doorgemaakt. Die immuniteit is wel vaak maar tijdelijk. Je lichaam maakt tijdens je ziekte antilichamen aan die je beschermen tegen nieuwe aanvallen van het virus" zegt Koen Wauters.

"Corona is een nieuw virus dus op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over hoe dat precies zit met immuniteit na een besmetting. Positief is wel dat er nog nergens ter wereld iemand voor een tweede keer besmet is geraakt met COVID-19. Dus je mag er vanuit gaan dat er wel een soort immuniteit is. Maar hoe die precies werkt weten we op dit moment nog niet."

Hoe lang blijf je immuun?

"Daar wordt op dit moment in ons land onderzoek gedaan naar de duur van de immuniteit. Ze gaan meten hoe snel antilichamen afnemen in het bloed van mensen die de ziekte hebben doorgemaakt. Ze willen ook een drempelwaarde bepalen. Dat betekent dat ze willen kijken hoeveel antilichamen je minimaal moet hebben om immuun te zijn."

Als er een vaccin komt zal dit dus waarschijnlijk ook om de zoveel jaar herhaald moeten worden. "Een beetje gelijkaardig met een vaccin tegen tetanus. Dat moet je om de 10 jaar herhalen om beschermd te blijven."

Kan je je bloed laten testen op antilichamen?

Luisteraar Jean-Paul heeft het coronavirus gehad. Hij vraagt zich af of zijn huisarts nu zijn bloed kan testen op antilichamen? "In theorie kan dat via een bloedtest. Maar er is heel weinig testcapaciteit en kosten heel veel geld. En de informatie of je al dan niet antilichamen hebt, is ook niet zo nuttig. We weten namelijk nog niet hoeveel antilichamen je moet hebben om goed beschermd te zijn."

Wanneer mogen we een vaccin tegen COVID-19 verwachten?

"Wereldwijd zijn er een honderdtal groepen wetenschappers op zoek naar een vaccin. Maar zo'n vaccin ontwikkelen is een proces van lange adem. Eerst moet het getest worden op dieren, daarna pas op mensen. En die test op mensen gebeurt ook weer in drie fases. Eerst krijgen gezonde mensen het vaccin om te zien of het niet schadelijk is. In de tweede fase wordt getest of het lichaam antilichamen aanmaakt na inenting. En de derde fase is de moeilijke fase: je gaat dan twee groepen inenten met 2 verschillende vaccins en kijken of de mensen met het coronavaccin minder vaak besmet geraken."

"Vooraleer we al deze fases doorlopen hebben, zullen er toch verschillende maanden voorbij zijn. Ik voorspel dat het vaccin er ten vroegste begin 2021 zal zijn. Tot die tijd moeten we ons goed aan de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad houden."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet