de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 19 oktober
do 18 okt. - 9:02
Bloem: Chrysant
De Chrysant is dé Allerheiligenbloem bij uitstek maar daarnaast is ze ook een van de best verkopende bloem aller tijden. Dat komt omdat je ze kan verwerken in de meest uiteenlopende boeketten. Wil je een echt herfstboeket? Dan combineer je best de grootbloemige chrysant met eikenblad en siergrassen.
In de herfst heeft de bloem heel intense kleuren: bordeaux, roest, oranje en geel. De chrysant belichaamt dus echt de herfst. In lente hebben ze eerder pasteltinten en in de zomer hebben ze een heel felle kleur.
Verzorging
Om de chrysant gezond te houden snijd je ze schuin aan en verwijder je het overtollige blad. Voor je ze in een vaas zet, spoel je de vaas best even met javel. Met deze juiste verzorging blijft de bloem minimum twee weken mooi.
Groente: Chinese kool
Het kolenseizoen is volop begonnen. Deze kool komt oorspronkelijk uit China maar wordt al jaar en dag geteeld in ons land. Hij heeft een atypisch zoete smaak en is heel knapperig. Daardoor is hij heel populair in Oosterse gerechten.
Vul de bladeren van de kool eens met gehakt, kaas of een vegetarische vleesvervanger. Of snij de Chinese kool heel fijn en gebruik hem als topping op een taco of een zelfgemaakte pizza!
Vis: Heilbot en sterke dalers
De zeeduivel, pladijs en tongschar zijn in prijs gedaald. De kabeljauwhaas, die de voorbije weken echt wel aan de dure kant was, is gestabiliseerd.
Heilbot komt stilaan ook terug op de markt. Hij komt uit Ijsland en Scandinavië. De vangst is daar onderworpen aan strenge voorwaarden. Jaren geleden was er een overbevissing van heilbot waardoor de vangst er 2 à 3 jaar gewoon bot was. Ondertussen is de vissoort wel terug op zijn plooi gekomen. Toch mogen de vissers slechts om de twee weken vissen om de heilbot te beschermen.
Hoe zit het nog met de Noordzeetong?
De vangst is redelijk maar de vraag naar Noordzeetong is heel hoog. Dat komt omdat hij op dit moment op z'n aller best is: hij is heel dik en lekker van smaak. Maar door de grote vraag is de prijs dus ook wat hoger. Dat is minder nieuws voor ons maar wel goed nieuws voor onze vissers. De Noordzeetong is namelijk een van hun grootste inkomstbronnen.
Fruit: Kanzi appel
Het appelseizoen is al even bezig én de Kanzi appel is nog steeds volop beschikbaar. Je herkent de appel aan zijn frisse blos en het naamstickertje. Hij heeft een frisse, zoetzure smaak en is heel sappig om in te bijten. Door de goede zomer is hij nu veel smaakvoller dan anders.
Het voordeel aan een appel is dat je hem eindeloos kan gebruiken: uit het vuistje, in een fruitsalade, als compote, bij een appeltaart of voor appelsap.