de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 23 november
do 22 nov. - 10:58
Groente: Savooi
De savooi of groene kool is een populaire winterse kost. Bij koude temperaturen kan je hem verwerken in een stamppot, purree of ovenschotel.
Gezonde tip: vervang lasagnebladen eens door de bladeren van groene kool. Je hoeft de bladen alleen maar te blancheren en dan toe te voegen aan de lasagneschotel. Een heel gezonde en voedzame keuze.
Fruit: Doyenné peer
De Doyenné peer is een heel herkenbare vrucht met een ronde vorm en een prachtig kleurenpalet. De vrucht heeft een zoete smaak en hoe rijper, hoe sappiger. Hierdoor is de peer ideaal om toe te voegen aan fruitpap.
Lekker: combineer de peer eens met gekookte rode biet, balsamico-azijn en olijfolie. Stop het tien minuutjes in de oven en geniet!
Telers verkopen met verlies
Het Russische embargo is nog altijd van kracht. Daarbij werden de grenzen gesloten voor Europese groenten en fruit. Onze appel- en perentelers voelen dat ook echt aan hun inkomsten.
Toen dit enkele jaren geleden ingevoerd werd, kochten mensen heel bewust meer Belgische peren. Dat was ook te zien in de verkoopcijfers. Alleen is dat het voorbije jaar niet meer het geval.. En na de gunstige (na)zomer is er een heel groot aanbod aan appels en peren. Hierdoor moeten producenten jammer genoeg vaak tegen verlies verkopen.
Vis: Zalm en tongschar
De rogvleugel, kabeljauwhaas en Noordzeetong hebben een goede, stabiele prijs. De zalm en de tongschar zijn wat goedkoper geworden tegenover vorige week, dat is goed nieuws!
We zitten nog steeds volop in het seizoen van de crustacés, oesters, kreeft, escargots en Noordzeekrab. Ze zijn van topkwaliteit.
Er zijn maar twee kleine prijsstijgers deze week: de lotte en de griet. Je wacht beter nog even om deze vis te kopen.