Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Labels: betrouwbaar of misleidend?

vr 15 mrt. - 7:09

We zijn bewuster bezig met het milieu en onze voeding. Dat gaat gepaard met een wildgroei aan labels op verpakkingen. Maar welke labels zijn betrouwbaar en welke alleen misleidend? De consument is wantrouwig en ziet het bos door de bomen niet meer.

Goede en slechte labels

Het grote probleem met labels is dat ze door verschillende partijen in het leven geroepen kunnen worden: overheden, internationale organisaties maar ook fabrikanten zelf. 

Zo ontstaan er ook slechte labels, die meer een vorm van reclame zijn. Ze hebben geen controle-orgaan en er zitten geen criteria achter. "Slechte labels komen vaker voor dan goede. Daardoor wordt het voor de consument erg verwarrend om zich niet te laten misleiden", zegt Rob Renaerts van Coduco, de makers van het platform Labelinfo

Hoe herken ik een 'goed' label?

Een betrouwbaar label heeft heldere en vooropgestelde criteria waarvoor het staat en communiceert op een transparante manier. Daarnaast wordt het gecontroleerd door een onafhankelijke partij, een bedrijf of organisatie die niets met het label zelf te maken heeft.

Op de website van Labelinfo vind je een overzicht van betrouwbare labels. Ze geven er informatie over de betekenis en de controle ervan. 

Voor milieulabels zou er een reglementering moeten komen

— Rob Renaerts, Coduco

Wat met de duurzaamheidslabels van supermarkten?

Supermarkten zoals Colruyt en Lidl hebben hun eigen duurzaamheidslabels. Is dat dan een vorm van een reclame of misleiding?

"Neen", zegt Gino Van Ossel, docent marketing aan de Vlerick Business school. "Het is niet omdat iemand een eigen label opricht, dat die altijd slechte bedoelingen heeft. Een goed voorbeeld is Colibri Foundation van Colruyt. De supermarktketen heeft een eigen definitie van wat duurzaamheid is. En uiteraard leiden verschillende interpretaties tot verschillende logo's".

"Reclamewetgeving is te soepel"

Volgens Rob Renaerts ontstaan er veel slechte labels omdat de reclamewetgeving in België en Europa zo soepel is. "Er is te veel toegelaten waardoor mensen het verschil niet meer zien tussen een goed en een slecht label. En dan heb ik het vooral op milieu- en duurzaamheidslabels". 

Labels die echt met de voeding zelf te maken hebben, mogen geen claims gebruiken zonder dat dat gereglementeerd is. Daar houdt de Federale Overheidsdienst Economie en het Federaal Voedselagentschap strenge controles op. "Mocht er bij de milieu- en duurzaamheidslabels ook zo iets ontstaan, dan zouden de slechte labels snel uit de markt verdwijnen", aldus Renaerts. 

Volgens marketingdocent Van Ossel is zo'n reglementering voor duurzaamheidslabels ook niet efficiënt: "Je zit hier in een erg grijze zone. Er zijn inderdaad labels waar alles scherp afgelijnd is. Maar er zijn ook labels waar er geen consensus bestaat over wat er nu écht het beste is. En uiteraard zitten er nog steeds marketinglabels tussen zonder betekenis die er eigenlijk uit moeten".

De duurzaamheidslabels zijn niet altijd even duidelijk maar ze duwen ons wel in de juiste richting van consumeren

— Gino Van Ossel, docent marketing

Hoe goed is jouw kennis?

Denk jij te weten waarvoor elk label staat? Test je kennis hier!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet