Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Waar gaat al je geld toch naartoe? Een huishoudboekje helpt om je financiën onder controle te houden

ma 27 mrt. - 10:14

Denk jij ook vaak halverwege de maand: waar gaat al mijn geld toch naartoe? Dan is het misschien eens tijd voor een lenteschoonmaak in je financiën. Want wie weet betaal jij wel voor allerlei abonnementen en domiciliëringen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maar hoe begin je aan zo'n financiële lenteschoonmaak? De Inspecteur helpt je op weg.
geld
© Pexels

Een fitnessabonnement, een abonnement op een streamingdienst, een automatische afschrijving voor een reisverzekering en een maandelijkse overschijving naar een goed doel. Het zijn maar enkele voorbeelden van bedragen die maandelijks van je rekening verdwijnen zonder dat je het goed en wel doorhebt. Alles samen zijn ze al snel goed voor enkele tientallen euro's die maandelijks verdwijnen. Dat zijn enkele honderden euro's per jaar die je uitgeeft zonder het goed en wel te beseffen. Tijd dus om alles eens goed in kaart te brengen en te kijken of je niet wat geld kan besparen.

Leve het huishoudboekje

Om te weten hoe het met je financiën is gesteld, is het belangrijk om een overzicht te krijgen van al je inkomsten en uitgave. De makkelijkste manier om dat overzicht te bekomen is met een traditioneel huishoudboekje. "Print je rekeningafschriften van één maand af en noteer alle bedragen die binnen komen: loon, kindergeld,... En noteer ook alle bedragen die van je rekening gaan: boodschappen, huur, afbetalingen,..." zegt personal organiser Sara Van Wesenbeeck.

Je kan alles gewoon noteren met pen en papier of gebruik maken van app's op je telefoon op tablet. 

Kies voor wat je echt gebruikt

Eens je een goed overzicht hebt van alle inkomsten en uitgave kan je bepalen wat je wel en niet nodig hebt. 'Bekijk eens alle abonnementen en automatsche betalingsopdrachten en bepaal één voor één of je ze ècht nodig hebt." Je moet voor alle duidelijkheid niet alle leuke dingen schrappen."Stream je veel muziek of films, dan moet je je abonnement zeker niet stopzetten. Maar bekijk of het abonnement zijn geld waard is. Je kan eventueel overschakelen op een goedkopere formule."

Het is niet de bedoeling om alle leuke dingen te schrappen, maar om bewuster te kiezen voor wat je echt gebruikt.

— Sara Van Wesenbeeck, personal organiser

Abonnementen opzeggen

Nadat je bepaald hebt welke abonnementen je wel en niet gaat behouden, is het belangrijk om ook onmiddellijk actie te ondernemen. "Daar zitten ook valkuilen want je kan niet zomaar alle abonnementen op eender welk moment stopzetten. Lees dus de kleine lettertjes in het contract. Zo weet je precies hoe en wanneer je je abonnement kan stopzetten."

Moet je bijvoorbeeld een abonnement drie maanden voor de einddatum stopzetten, noteer dat dan in je agenda. Zo vergeet je dat niet te doen en vermijd je dus overbodige kosten.

Elke levensfase kent andere prioriteiten dus durf tijdelijk bepaalde abonnementen of betalingen stop te zetten.

— Sara Van Wesenbeeck

Kiezen is niet altijd verliezen

Welke abonnementen en doorlopende betalingsopdrachten je wel en niet behoudt is persoonlijk. Elke levensfase kent eigen kosten. "Vaak wordt het leven een pak duurder eens je kinderen krijgt. Durf dan ook tijdelijk bepaalde abonnementen stop te zetten." Je hebt nu misschien even geen geld om te doneren aan een goed doel. Maar misschien kan je je wel op een andere manier inzetten. Rommel eens in je kleerkast en schenk oude kleding weg. Of ga eens een paar uur wandelen met de honden uit het asiel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet