Let op voor invoerrechten op postpakketjes

dinsdag 17 december 2019 - 08:01
Denk je een zaakje te doen door via het internet een interessante aankoop te doen? Kijk dan maar goed of dat pakketje niet uit een land buiten Europa wordt verstuurd. Want daar betaal je invoerrechten op!

Pakketjes buiten Europa

Je moet invoerrechten betalen op goederen die in de Europese Unie worden ingevoerd. Je betaalt dus invoerrechten als je een pakketje krijgt uit Amerika, China, India, ... Let dus goed op als je iets koopt op het internet. Als het pakketje van buiten de Europese Unie wordt verstuurd, dan ga jij daar kosten op betalen. 

Sommige webshops nemen die kosten op zich. Maar de meeste doen dat niet. Informeer je dus goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Want de kosten kunnen nogal oplopen: je betaalt ook btw op die invoerrechten. En als het om bijvoorbeeld drank of tabak gaan, dan betaal je ook nog accijnzen. En het koerierbedrijf rekent ook nog douane-aanbiedingskosten aan!

Hoeveel? 

Hoeveel de invoerrechten bedragen, hangt van de douanewaarde van het pakje af. Die wordt bepaald door de factuur. Als die er niet is, zijn er 'evaluatiemethodes' die vastliggen door de Europese Unie. Soms wordt het ook gevraagd aan de afzender. 

Alle tarieven vind je bij de veelgestelde vragen op de website van de FOD Financiën

Vraag goedkope cadeautjes!

Er bestaat een uitzondering voor goederen die particulieren naar elkaar sturen. Bij zendingen met een te verwaarlozen waarde zal je afhankelijk van de waarde van de goederen vrijstelling krijgen van rechten en belastingen of uitsluitend van rechten.

Controle

De douane mag je pakje openen om te kijken wat er in zit. De douaniers doen dat niet alleen om de waarde ervan te bepalen, maar ook om te kijken wat er in zit. Want verboden wapens, drugs, namaak, ... mag je uiteraard niet verzenden!

Op de website van de FOD Financiën vind je meer informatie over de invoerrechten en tarieven voor zendingen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!