Let op voor malafide loodgieters: "Tik niet zomaar 'loodgieter' in op Google"

maandag 15 februari 2021 - 07:52
Malafide loodgieters zijn al jaren een plaag. De Inspecteur op Radio 2 krijgt regelmatig getuigenissen binnen van mensen die honderden euro's moeten betalen om een toilet te ontstoppen of een lek te herstellen. Het probleem is al jaren bekend maar de sectorfederatie staat machteloos. "We kunnen alleen tips geven om een goede vakman te vinden."

Dure advertenties op Google

Eén goeie raad als je er een loodgieter nodig hebt: kies niet zomaar de eerste de beste die je vindt op Google. De eerste zoekresultaten zijn advertenties. En die komen van de bedrijven die het meest betalen aan Google om bovenaan in de lijst te staan. Het zegt niks over de kwaliteit van de loodgieter. In tegendeel: het zijn vooral de malafide bedrijven die er veel geld voor over hebben.

De Inspecteur krijgt bijna wekelijks verhalen van mensen die getuigen over de charlatans. Ze vinden snel en efficiënt een loodgieter op Google. Het eerste contact is beleefd en direct maar als puntje bij paaltje komt, is de service vaak slecht en vragen die malafide figuren honderden euro's voor een kleine herstelling.

Het probleem beperkt zich jammer genoeg niet tot loodgieters alleen. Zowat elk technisch beroep waarbij er spoedherstellingen moeten uitgevoerd worden, krijgt te maken met charlatans.

Beroepsverenigingen staan machteloos

Techlink, de federatie die alle technieken en installatiebedrijven verbindt, kent het probleem. "Een spoedherstelling kost altijd meer dan een klassieke herstelling. Maar een goeie vakman zal nooit misbruik maken van de situatie. Helaas vind je die goeie vakmannen niet bovenaan in de zoeklijst van Google. Wij hebben de middelen niet om bovenaan in de lijst te staan. En we willen ook niet op deze manier de concurrentie aangaan." 

Er valt dus weinig te beginnen tegen de cowboys die de sector verzieken. "We staan zelf ook machteloos. Het enige wat we kunnen doen is mensen waarschuwen en tips geven hoe ze een goeie spoedhersteller kunnen vinden", aldus Lucine Albertian van Techlink. 

Die malafide figuren kunnen heel intimiderend overkomen. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk details op voorhand af te spreken en indien mogelijk op papier te zetten.

Lucine Albertian, Techlink

Met deze tips vind je een betrouwbare hersteller

Albertian geeft consumenten de tip om zoveel mogelijk dingen op voorhand te bespreken. "Eens de herstelling gebeurd is, kan je niet meer zeggen dat je niet wil betalen. Ook al is de factuur dan misdadig hoog. Maak dus zoveel mogelijk afspraken vooraleer de herstelling effectief start."   

  • Kies bij voorkeur voor een vakman die je kent.
  • Zoek je online? Klik niet op de eerste linken in de lijst van zoekresultaten. Zoek ook eens op deze website. Daar vind je ook heel wat betrouwbare vakmannen.
  • Maak aan de telefoon al afspraken over de prijs, bespreek ook welke kosten in rekening gebracht worden en welke niet.
  • Vraag bij aankomst om de panne eerst gewoon vast te stellen, zonder de herstelling uit te voeren.
  • Eens de panne vastgesteld is, kan je vragen hoeveel de herstelling zal kosten. 
  • Zet de prijs die afgesproken wordt op papier, maak de overeenkomst op in twee exemplaren en teken allebei voor akkoord. 

Stress is slechte raadgever

Albertian wijst er ook op dat je je niet mag laten laten leiden door stress. "Natuurlijk is het vervelend als je toilet overloopt maar je mag niet overhaast te werk gaan. Als je een gewone herstelling laat uitvoeren, ga je toch ook eerst vragen hoeveel iets kost en zet de vakman een prijs op papier. Pas dan komt die langs voor een herstelling. Zo mag je dus ook te werk gaan bij een spoedherstelling." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!