Maak het die hackers maar eens lekker moeilijk

dinsdag 6 februari 2018 - 08:00
Met deze paswoord-tips ben je hackers te slim af.
"123456" is het wachtwoord dat we in 2017 het vaakst gebruikten. Jij ook? Lees dan zeker dit.

Op 'safer internet day' sta je best eens stil bij je internetgewoonten. Want 'een beter internet begint bij jezelf'.

Maar hoe kies je nu een goed wachtwoord? Enkele tips!

Wees creatief

Vermijd voorspelbaarheid. Gebruik dus niet je naam, of de naam van je kinderen of je huisdier. Daar kan iemand relatief makkelijk achter komen.

Kies ook geen passe-partout-paswoord als '12345' of 'azerty'. Daag jezelf uit en maak het wat ingewikkelder.

Gebruik letters én cijfers, hoofdletters en speciale tekens zoals @, #, ! Of waarom niet eens wat toetsen gebruiken die je anders nooit aanraakt, zoals de µ in de plaats van een u of de § in de plaats van een S?

Kies voor een wachtzin. Dat is makkelijker te onthouden. Bijvoorbeeld 'Ik hou eigenlijk niet van Facebook' voor je Facebookaccount.

Variatie

Als je éénzelfde gebruikt voor alles (je mail, je Facebookaccount, je inloggegevens voor de bank,...) heeft een hacker meteen toegang tot al je geheimen in alle programma's die je gebruikt.

Ga dus voor verschillende paswoorden. Maar vermijd wel patronen. Kies dus niet voor eenzelfde wachtwoord met maar 1 teken verschil.

Probeer een wachtwoord te linken aan iets wat je makkelijk kan onthouden. Zoek  je bijvoorbeeld een wachtwoord voor je bankapp, verzin dan iets waar alleen jij aan denkt als je naar de bank gaat.

En het moeilijkste: alles onthouden

Een gemiddelde gebruiker heeft ongeveer 10 accounts. In het beste geval heb je dan ook 10 verschillende paswoorden. Geen wonder dat je ze snel weer vergeet.

Er bestaan gelukkig wel hulpmiddelen voor, al zijn die soms wel betalend. Met applicaties als LastPass, Dashlane of  Keepass maak je een digitale kluis aan waar je al je paswoorden kan in steken. Je hoeft maar 1 wachtwoord te onthouden om de kluis te openen.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!