Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mag een operator zomaar werken op mijn privégrond?

do 25 jan. - 7:00

Dat iedereen toegang moet krijgen tot internet, kabel en telefoon, tot daar aan toe. Maar als een provider werken uitvoert op jouw eigendom, moet hij dat dan niet eerst vragen?
Een operator mag op privéterrein werken aan z'n netwerk, in het algemeen belang.

Jamina uit Sint-Niklaas kan er niet mee lachen. Haar buren hadden internetproblemen, en daarom wou Telenet een nieuwe kabel door haar voortuin leggen.   

Ze tekende bezwaar aan, maar zonder iets te zeggen kwam Telenet de kabel toch leggen. “Het is privégrond,” zegt ze. "Ze hadden op z’n minst toelating mogen vragen. Ik ben nota bene zelf klant bij  Proximus." 

 

Vergeten 

Volgens Telenet had Jamina verwittigd moeten worden, maar is er helaas iets fout gelopen. 

"Normaal gezien laten we het altijd weten aan de bewoners als er een kabel op de gevel hersteld of geplaatst wordt of indien er gegraven wordt", aldus Telenet.

Als het om niet-dringende werken gaat, steekt de operator enkele dagen voordien een briefje in de bus. Daarop staan ook de gegevens van de juiste contactpersoon bij Telenet. Een technicus belt ook altijd even aan voor hij aan de werken begint. 

 

Gevelrecht 

Of je het nu leuk vindt of niet: telecombedrijven (en andere nutsbedrijven) hebben ‘gevelrecht’. Je kan het vergelijken met erfdienstbaarheid.

Ze mogen hun netwerk aanleggen op gevels die grenzen aan de openbare weg, en zelfs werken uitvoeren op privégrond als dat nodig is.

Er zijn nog een paar plekken in Vlaanderen waar dat niet anders kan, omdat de situatie historisch zo gegroeid is. Zonder dat gevelrecht kan één iemand er voor zorgen dat een hele buurt geen telecom kan gebruiken en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.  

Een operator die nieuwe bekabeling wil aanleggen op een gevel, streeft in principe wel altijd naar overeenstemming met de bewoner. Je hebt bijvoorbeeld inspraak in de manier waarop een nieuwe kabel geplaatst wordt, maar je kan de werken niet weigeren. 


Je ziet dat niet zitten? 

Bereik je geen overeenstemming met de operator? Dan kun je binnen de 8 dagen bezwaar aantekenen bij het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie.  

De geplande werken worden dan geschorst en het BIPT bekijkt binnen de maand of jouw bezwaar terecht is. 

Volgens Telenet draaien dergelijke klachten in 9 van de 10 gevallen uit op een akkoord met de bewoner. Als er toch geen consensus is, probeert de provider het probleem op een andere manier op te lossen. 

 

En al de rest aan m'n gevel? 

Kijk maar eens rond in de straat: er hangt heel wat aan onze gevels. Zeker in de stad zal je maar weinig gevels zien zonder een extraatje. Denk maar aan straatnaamborden, openbare verlichting, verkeersborden en wegwijzers, kabels voor de stroomvoorziening van de tram, haken voor kerstverlichting, bordjes van de water- of gasmaatschappij… 
 
Heel wat bedrijven en instanties hebben het recht om iets aan je gevel te bevestigen zonder dat ze daarvoor jouw toestemming nodig hebben. Alleen is het niet altijd duidelijk te achterhalen hoe dat juist geregeld is, omdat de regels daarover vastgelegd zijn op verschillende niveaus (federaal, Vlaams, gemeentelijk). 
 
Wil een instantie iets aan je gevel bevestigen en heb je daar vragen over? Neem dan contact op met de stedenbouwkundige ambtenaar van jouw gemeente. Die kan nagaan hoe het zit met het wettelijke kader. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet