Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mag ik geld verkopen?

ma 1 feb. - 1:49

Verzamelaars tellen soms hoge bedragen neer voor een zeldzame munt. Maar da’s niet altijd zo wettelijk…
een wel héél zeldzame euromunt...
Verzamelen zit heel wat mensen in het bloed. We willen graag iets bezitten dat zeldzaam is. En we tasten daar vaak diep voor in de buidel.
Met geld is het net zo: zeldzame munten of briefjes worden vaak verkocht voor meer dan de nominale waarde (dus: de waarde die erop vermeld staat). Iedereen doet het, sommige bedrijven leven er van, maar eigenlijk mag het niet altijd.

De euro en de oude wet...

Hij is dan wel stokoud, die wet van 8 mei 1924, hij is wel nog altijd van kracht! Lees even mee:
“Het is verboden de geldstukken, welke in België gangbaar zijn of in de openbare kassen aanvaard worden, te koopen of te verkoopen tegen een hoogeren prijs dan hunne wettelijke waarde of mits om het even welke premie.”
Met andere woorden: eurobiljetten en euromuntstukken mag je niet verkopen met winst. Elke overtreder riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden tot 1 jaar en met een boete van 10.000 EUR tot 50.000 EUR.
De Inspecteur belde met Francis Adyns van de FOD Financiën. “Zeldzame euromunten worden inderdaad soms verkocht met winst. We hebben bijvoorbeeld weet van een 2 euro-stuk uit Monaco met de beeltenis van Grace Kelly waar verzamelaars 2000 euro voor neertellen...”
En dat mag dus eigenlijk niet van de wet. Toch wordt er niet tegen opgetreden. “Er zijn geen vaststellingen en bijgevolg ook geen beteugeling. Zo’n verkoop is een overeenkomst is tussen een koper en een verkoper en we gaan ervan uit dat de koper niet bedot wordt. Hij weet namelijk wat hij koopt, en beslist zelf om er meer voor te betalen.”
Handelaars die geen risico willen lopen lossen het probleem vaak op door een ander (waardeloos) muntje erbij te verkopen, bijvoorbeeld een stuk van 1 BEF. Dat is geen geldig betaalmiddel meer, en dat mag je wel verkopen met winst.

Ook België slaat er munt uit

Onze overheid speelt het spel gewoon zelf mee. De Koninklijke Munt brengt elk jaar een paar herdenkingsmunten op de markt, die vaak ook als wettelijk betaalmiddel kunnen dienen (bv: een stuk van 2 euro). Toch betaal je meer dan de nominale waarde als je ze aankoopt.
Francis Adyns: “Die herdenkingsmunten worden wel mooi verpakt, vergezeld van een papieren drager, tekst en uitleg en foto’s… Er is dus een toegevoegde waarde, vandaar dus ook die meerprijs. Ze zijn bedoeld als verzamelobject.”

Munten van weleer

De Nationale bank ruilt geen enkel muntstuk meer om van BEF naar euro. Dat betekent dat je ook met een aantal speciale uitgaves niet meer bij hen terecht kan. Je kunt ze wel proberen te verkopen, maar de prijs valt vaak tegen.
Bart Van Acker geeft een idee van de waarde (bij benadering, op 1 februari 2016) van enkele populaire bijzondere uitgaves (herdenkingsmunten) in BEF:
20 BEF (zilverwaarde): 2 euro
50 BEF (zilverwaarde): 3 euro
100 BEF (zilverwaarde): 4,5 euro
250 BEF (zilverwaarde): 6 à 7 euro
500 BEF: zo goed als waardeloos omdat het geen edelmetaal bevat
Geen enkel van die muntstukken heeft enige noemenswaardige verzamelwaarde, alleen de waarde van het edelmetaal waarmee ze (in het beste geval) gemaakt zijn.
Wel goed nieuws: de zilverprijs staat op dit moment heel laag, dus de waarde kan wel nog toenemen. Het stuk van 250 BEF was een aantal jaren geleden bijvoorbeeld nog 18 euro waard. Duimen maar...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet