Mag ik mijn zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?
aha
wo 10 jul. - 8:39
Smeren, smeren en nog eens smeren
Liefst met een factor 30 of factor 50. En goed smeren, dat doe je zo:
- Smeer je 30 minuten voor je in de zon gaat in en breng om de twee uur een nieuwe laag aan.
- Water Resistant oftewel waterbestendig is geen zekerheid. Smeer je altijd opnieuw in na een frisse duik!
- Bewaar je zonnecrème op een droge en donkere plaats.
- Opgepast met zonnesprays, ze kunnen ontvlambaar zijn. Houdt ze dus uit de buurt van barbecues, sigaretten of kaarsen.
- Laat je niet verleiden door het label 'dermatologisch getest'. Dit kan dan wel getest zijn onder het toezicht van een dermatoloog maar het label is niet wettelijk vastgelegd.
Eentje uit de oude doos?
Gooi ze weg, die ‘verjaarde’ flessen! Je sleurt je zonnecrème vaak mee bij hete dagen en zonnecrème verliest z’n werking onder invloed van warmte.
Op de verpakking van zonnecrème staat, net als andere verzorgings- en cosmeticaproducten, een PNO. Die afkorting staat voor 'periode na opening'. Binnen die termijn is de werking van het product optimaal. Je kan het een beetje vergelijken met de mededeling 'ten minste houdbaar tot' bij voedingsproducten. Voor zonnecrème is de PNO altijd 12M, oftewel 12 maanden.
De producenten garanderen dus dat het product gedurende die periode zijn kleur, geur, consistentie en werking behoudt. Vanaf dat moment verliest het product zijn werkzame eigenschappen, zonder daarom al meteen schadelijk te zijn.
De werking van de UV-filters, die beschermen tegen de schadelijke zonnestraling, gaan namelijk snel achteruit na die 12 maanden. Je gebruikt het product in verschillende omstandigheden en neemt het overal mee naartoe. Het ligt vaak in de hitte en er komt zuurstof aan. Die factoren beïnvloeden de werking van de filters. Daarnaast kan de zonnecrème ook besmet raken met bacteriën en schimmels. Je raakt het aan met je vingers, er komt vuiligheid aan van buiten.
Twijfel je?
12 maanden na opening gaat de werking van zonnecrème dus sterk achteruit. Maar dat betekent niet dat het product totaal géén bescherming meer biedt. Als de crème er nog mooi en consistent uitziet, dan mag je ervan uitgaan dat er wel nog een werking is. Je smeert dan beter crème uit een oude fles dan niks. Maar schrijf dan wel 'zonnecrème' op je boodschappenlijstje.
En je mag ook op je zintuigen vertrouwen.
- Ruik er eens aan! Slechte geur? Als hij stinkt heeft hij zijn beste tijd gehad.
- Een vreemde textuur of nog moeilijk aan te brengen? Gooi hem dan ook beter weg.
Gouden tip
Via je mutualiteit kun je tot 10 euro per jaar terugtrekken per persoon voor je zonneproducten! Let wel, het gaat enkel om zonneproducten die je via de apotheek kunt aankopen.